Faktaserier i NRK TV

I NRK TV er det mange faktabaserte serier om historie, vitenskap og kultur. Her er en oversikt med muligheter for faglig påfyll og hjemmeundervisning.

NRKTV skjerm med fjernkontroll foran astronaut

Bruk fjernkontrollen flittig i NRK TVs faktaunivers.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

For skoleelever har også NRK Skole et variert tilbud innen mange fag. Meld deg på nyhetsbrevet til NRK Skole.

Livsmestring

NRK SKOLE har mange videoklipp rettet mot skoleelever på alle trinn.

Foto: NRK

I tillegg har Newton et rikholdig tilbud med serier til elever.

Se også på dokumentarer med temaene Etikk, religion og livssyn i NRK TV

Dokumentarserier med historiske tema i NRK TV. Disse seriene er ofte rettet mot et voksent publikum.

Apokalypse - første verdenskrig Fransk dokumentarserie. Første verdenskrig var den blodigste konflikten verden har sett. Skuddene i Sarajevo 28. juni 1914 tar livet av en forholdsvis ukjent erkehertug. Men drapet vekker til live et sinne, og snart erklærer Østerrike-Ungarn krig mot Serbia, og Tyskland invaderer Belgia og Frankrike.

Apokalypse - Hitlers vei til makten Da Adolf Hitler var korporal under første verdenskrig, løp han mellom skyttergravene og fikk tanker om å redde Tyskland. Uten hans personlige talent for å appellere til store folkemengder, ville han ikke blitt diktator.

Apokalypse - krigen som ikke tok slutt Første verdenskrig er over i november 1918. De overlevende feirer mens soldatene vender hjem, traumatiserte og smittet av spanskesyken. Og samtidig brygger det opp til kommunistisk revolusjon i deler av Europa.

okkupert hverdag Norge

Hverdagslivet i Norge under okkupasjonstiden skildres.

Foto: NRK

Okkupert hverdag - Norsk TV-serie Den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940-45 forandret hverdagslivet til hele befolkningen. Matmangel og rasjonering rammet på forskjellig måte - avhengig av om man bodde i byen eller på landet. Nazistene overtok NRK, kneblet pressen og sensurerte alt kulturliv og alle offentlige ytringer. Men det fantes mange som kjempet mot sensur og ensretting.

 og Alene

Norsk desperat kamp mot verdens største krigsmakt i 1940.

Foto: NRK

Alliert og alene - Norsk serie Norsk dokumentarserie. To uker etter at Norge ble angrepet i april 1940, kjempet nordmennene en desperat kamp mot verdens største krigsmakt i påvente av den allierte hjelpen. Når den endelig kom, var den alt annet enn ventet. Dette er historien om da hele landet var i krig, fortalt av de som faktisk var tilstede. Britiske, franske, polske og norske krigsveteraner som deltok i felttoget i Norge, er intervjuet om sine opplevelser.

Det begynte i Polen Hitler invaderte Polen den 1. september 1939. Målet var å ødelegge nabolandets militære styrker, men også å sette det polske folk ut av stand til å brødfø seg selv. Verden hadde ikke sett en mer brutal krigføring, og invasjonen skulle også komme til å markere starten på andre verdenskrig. Roman Polanski og Andrzej Wajda opplevde angrepene som barn og forteller om sine opplevelser.

Apokalypsen Andre Verdenskrig

En serie på seks episoder om Andre Verdenskrig, basert på arkivmateriale.

Foto: NRK

Apokalypse - Andre Verdenskrig Dokumentarserie i seks deler. (1:6) En spennende og interessant serie om andre verdenskrig, basert på unikt og restaurert arkivmateriale.1933-1940: Adolf Hitler tar makten i Tyskland og inntar etter hvert Østerrike, Tsjekkoslovakia og Polen. Hvordan ble dette mulig?

Trikken til Auschwitz Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

Tyskland og den kalde krigen Med Tysklands kapitulasjon i 1945 starter supermaktenes kamp for ideologisk herredømme, som skal prege verden i fire tiår.

Sannheten Spania vil glemme Overlevende etter Franco-diktaturet ønsker oppreisning. Ofrene går til sak for å kjempe mot statspålagt hukommelsestap om forbrytelser mot menneskeheten. Sannheten Spania vil glemme. Aldersgrense 12 år.

Den dagen vi gjekk på månen Månelandinga for 50 år sidan var ein politisk og teknologisk triumf - og ein augneblink som aldri vert gløymt.

Draumen om månen

Måneferden med et nytt blikk.

Foto: NRK

Draumen om månen Eit heilt nytt blikk på den lange ferda mot månen. Historiene vi kjenner så godt - og dei vi ikkje anar noko om. Amerikansk dokumentarserie.

Spanskesyken - viruset som drepte 50 millionar Ein dødeleg blindpassasjer vart med soldatane heim frå krigen i 1918: spanskesjuka. Ein tredel av befolkninga i verda vart råka av den fryktelege sjukdomen. Kan vi unngå liknande pandemiar? Britisk dokumentar frå 2018.

Vietnam - dokumentarserie med 15 års grense Amerikansk dokumentarserie. Historien om Vietnamkrigen slik den aldri har blitt fortalt før.

countrysanger til serien

Serien countrymusikkens historie er også historien om samfunnsforholdene som skapte sangene.

Foto: NRK

Countrymusikkens historie Fra ydmyke salmer og blues til megakonserter og milliardindustri. Gjennom musikken får vi historien om en hel nasjon. Amerikansk dokumentarserie av Ken Burns.

Gulag - Sovjets dødsleirar Utbytta, fornedra og utsett for umenneskeleg liding. Tjue millionar menneske vart offer for dei sovjetiske arbeidsleirane. Fransk dokumentarserie.

Underjordiske byer Hva skjuler seg under verdens oldtidsbyer? Britisk dokumentarserie.

Slaveriets historie Fransk dokumentarserie. Bomullsmarkene i Amerika er bare ett kapittel i en lang og brutal historie om slaveri.

Amerikanske myter

Hvor mye er sant i historien til USA, spør en britisk historiker.

Foto: NRK

Amerikanske myter Hvor mye er sant av USAs historie slik vi kjenner den? Britisk dokumentarserie.

Romarriket - serie med 12 års grense Storslåtte dramatiseringar av åtte avgjerande dagar som pustar nytt liv i historia til det mektige romerske imperiet.

Sprit, forbud og gangstere Var forbudstiden i USA en fiasko? Vi ser nærmere på hvordan brennevinsforbudet gav grobunn for korrupsjon og organisert kriminalitet. Amerikansk dokumentar i 2 deler.

Sølvets imperier

Sølvets imperier - tidlig global økonomi i britisk serie

Foto: NRK

Sølvets imperier Dette er den utrolige historien om hvordan sølvhandelen kick-startet den globale økonomien og bandt Kina sammen med resten av verden. Fransk dokumentarserie

Samenes tid Svensk dokumentarserie. En historie som strekker seg over to tusen år og store deler av Norden, men som knapt har blitt fortalt.

Samisk kvinne

Norsk dokumentarserie om samenes liv på Nordkalotten

Foto: NRK

Den stille kampen Norsk dokumentarserie. Da Susann oppdaget at hun var same, ble hun flau. Det samiske var forbundet med noe skamfullt og uønsket. Vi besøker bl.a. Kåfjord, Karasjok og Murmansk, for å finne ut hvor skammen kommer fra. Dagens unge samer bærer en stolthet deres besteforeldre bare kunne dørmme om. (1:6)

På sporet av Jesus fra Nasaret Fransk dokumentarserie. Hvem var Jesus fra Nasaret? Skuespiller Robert Powell legger ut på en reise gjennom Det hellige landet.

Dokumentarserier med tema fra naturfag og matematikk

serien om planetene

Planetenes spennende historie skildres i dokumentarserien.

Foto: NRK

Planetene Hver planet i solsystemet har en dramatisk historie. Britisk dokumentarserie

Slik vinner du Kan matematikk gjøre livet lykkeligere? Doktor Hannah Fry tar oss med på et morsomt matteeventyr i jakten på suksess.

matematikkens magi

Matematikkens magi og spennende mysterier.

Foto: NRK

Matematikkens magi Er matematikk et oppfunnet språk eller er det en fundamental del av universet? Doktor Hannah Fry utforsker matematikkens mysterier. Britisk dokumentarserie.

Smittefare Kan en mobilapp hjelpe mot epidemier? Doktor Hannah Fry leder et storstilt vitenskapelig eksperiment for å se hvordan virus sprer seg. Britisk dokumentar.

Falske minne Kan vi stole på hugsen? Minna våre fortel oss kven vi er, men ny forsking viser at vi kanskje ikkje hugsar så godt som vi trur. Kanadisk dokumentar frå 2018.

Europa et kontinent vert til

Europa - et kontinent vert til - et britisk naturprogram.

Foto: NRK

Europa - et kontinent vert til Frå Skottlands dramatiske kyst til dei massive Uralfjella. Slik vaks kontinentet under oss fram. Britisk naturprogram.

Livet på jorda Hvordan oppstod planeten vår? i denne spektakulære serien får du se jorda og hele vår historie slik du aldri har sett den før.

Dinosaurenes konge Med magisk dataanimasjon trylles en imponerende Tyrannosaurus rex fram. Den mest realistiske så langt, basert på nye funn, kunnskap og teknologi.

Sanninga om Veret

Forskning på vær og klima med internasjonale bidrag.

Foto: NRK

Sanninga om veret Amerikansk dokumentarserie. Forskarar frå heile verda jobbar for ei betre forståing av ver og klima. Norsk kommentar: Anderz Eide

Fremtidens byggeklosser Hus av sopp og datalagring i sand. Ny teknologi og nye materialer gir spennende muligheter.

Det er noe i lufta Lufta vi puster kan skade hjernen og DNA-et vårt, og luftforurensning dreper titusener hvert år. Men ny teknologi kan være løsningen.

Dyreungenes første år

Dyreungene har mange utfordringer.

Foto: NRK

Dyreungenes første år Rivaler, rovdyr og kamp om mat. Dette er bare noe av det dyrene må streve med i sitt første leveår. Vi følger seks dyreunger gjennom året. Britisk dokumentar.

Falk i full fart Dei kan oppdage eit bytte på tre kilometers avstand, fange ein annan fugl i lufta, og når dei stuper er dei raskare enn ein Ferrari.

Pangolin i fare Babypangolinen Honey Bun har et unikt forhold til surrogatmoren Maria. Endelig kan det være håp for den ekstremt truede dyrearten.

Tett på farlige dyr Naturfilmfotografen Gordon Buchanan ønsker å lære mer om farlige dyr fra lokale stammefolk. Britisk naturserie.

Zoom inn på jorda Storslagne flyttestrømmer, årstider og tidevann. Avanserte satellittkamera forteller historien om livet på jorda fra et helt nytt perspektiv. Britisk dokumentarserie

key art Eventyr på Galapagos

En familie opplever fantastiske skapninger i Stillehavet.

Foto: NRK

Eventyr på Galapagos Underlige skapninger og unik natur venter familien Hall i Stillehavet. Britisk dokumentarserie.

Eliten i Davos For første gang har et dokumentarteam sluppet inn i kulissene ved World Economic Forum i Davos. Gjennom et helt år følger vi grunnleggeren av konferansen, 81 år gamle Klaus Schwab. Hans store mål er å gjøre verden til et bedre sted. Kan konferansen i Davos løse verdens problemer, eller er den bare en lekegrind for en selvopptatt global elite?

Gull i tarmen Milliarder av bakterier i tarmene holder oss friske. De kan revolusjonere framtidas medisin, hvis ikke livsstilen vår tar knekken på dem først.