Hopp til innhold

Wara forsvarer samboer: – Å tenne på min bil er en viktig del av ytringsfriheten

Mener det var feil av politiet å gripe inn.

Tor Mikkel Wara

I dag starter rettssaken mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer. Tiltalte Laila Anita Bertheussen får full støtte fra Wara.

– Å sette fyr på justisministerens bil er en viktig del av ytringsfriheten. Dette må ministeren tåle, slår Wara fast.

Politisk markering

Han mener bilbrannen var en tydelig politisk ytring, og at det var feil av politiet å gripe inn.

– Bilbrannen var en del av en større politisk markering. Bertheussen skrev også et innlegg på husveggen hvor hun ga uttrykk for at justisministeren hadde opptrådt rasisitisk. Vi kan ikke forby disse ytringene bare fordi vi ikke liker dem, eller ikke forstår dem.

Ikke gi oppmerksomhet

Han peker på at Stortinget har slått fast at terskelen for å forby hatefulle ytringer skal være høy.

– Sirkuset rundt denne saken er bare med på å gi hennes holdninger ekstra oppmerksomhet. Hvis man ikke liker det Bertheussen gjør, bør man møte det med stillhet. Sånn som jeg gjør. Jeg ligger helt stille i sengen med vidåpne øyne, forklarer den tidligere justisministeren.

– Og jeg møtte også politiet med stillhet da de lurte på om jeg hadde lagt merke til noe mistenkelig. Det er den eneste måten å forholde seg til dette problemet på.

Ikke hellig

For Wara er det viktig å understreke at bilen ikke er hellig.

– Dersom man oppsøker det offentlige rom med bil, må man tåle at den tennes på. Og hvis man er redd for tagging, bør man kanskje tenke litt over hvor man setter husveggen sin.

At Bertheussen ikke vil vedkjenne seg handlingene forandrer ikke saken, mener han.

– Selv om man ikke liker ekstreme ytringer, er det ikke ulovlig å mene at andre bør bli feilaktig dømt. Å skylde på andre er også en del av ytringsfriheten.