NRK Meny
Normal

Valgforskere har oppdaget til nå ukjent kommune

Levd isolert fra fylkeskommune.

kommune
Foto: 3544 / 545454

Forskere ved institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har oppdaget det de mener er en ukjent norsk kommune.

- Først trodde vi at vi hadde kommet over et nytt tettsted i en av kommunene i området. Men ved nærmere undersøkelser, viste det seg at vi hadde funnet en helt ny kommune med egen ordfører, kommunevåpen og festival, forklarer valgforsker Bernt Aardal.

I forbindelse med valgkampen beveget forskerne for to uker siden seg ut i kommunenorge for å forske. Det var da de oppdaget noe som så ut som et kulturhus.

- Og det var til og med lys i vinduene! Vi ble veldig overrasket da det viste seg at de innbyggerne feiret et jubileum for en dikter som kom fra kommunen.

Trønsli er navnet på den lille kommunen med bare 250 innbyggere, som altså er totalt ukjent for valgforskningen. Forskerne tror kommunen har oppstått en gang før den forrige kommunereformen, og utviklet seg parallelt med resten av kommunenorge.

- For oss er det jo veldig spennende å studere hvordan en kommune har blitt når den har fått uvikle seg utenfor KS. Det viser seg at den har egen nettside, kommunesang og mottar øremerkede midler. Og tenk, den har i alle år levd helt isolert fra Fylkeskommunen!

Det er ennå for tidlig å si hvilken rolle funnet vil få for regjeringens kommunereform. Moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener funnet styrker regjeringsens argumenter om kommunesammenslåing.


- Det første jeg tenkte var: enda en festival! Det har i alle fall ikke blitt mindre aktuelt kutte antall kommuner nå.