NRK Meny
Normal

USA gjør et siste forsøk på demokrati

– Neste gang reiser vi bort.

Trump vs clinton

Må velge mellom disse to.

I dag går amerikanerne til valgurnene. Det kan bli lenge til de gjør det igjen, skal vi tro mange demokratitrøtte velgere.

– Ja, jeg får vel ta fri fra jobben for å stemme i dag. Men dette blir siste gang, altså, sier Texas-mannen Bill Bradley på spørsmål om han skal stemme i dag.

– De siste årene har vi bare gjort det for barnas skyld. De synes det er litt artig med valg og bli løftet opp av presidentkandidater og sånn. Men nå er sønnen min blitt så gammel at han ikke lenger tror på demokratiet.

Sterkt mislikt

Det en gang så populære politiske systemet er nå sterkt mislikt i USA, både av dem på bunnen og av dem på toppen av samfunnsstigen. Fattige og lavtlønte amerikanere mener systemet er «rigget». Eliten, på sin side, sliter med å forstå hvorfor de ikke kan bestemme valgutfallet alene, ettersom de bestemmer alt annet i landet.

Mariah Johnson i Utah lover å gjøre et siste forsøk på å gjennomføre et vellykket valg.

– Jeg har som regel sett fram til valgene, men det blir aldri noe hyggelig, og bestandig dårlig stemning. Neste valg reiser vi nok bort.

Ikke begeistret

Heller ikke de to presidentkandidatene er særlig begeistret for demokratiet. Demokratenes kandidat, Hillary Clinton, lover likevel å stå løpet ut.

– Men hvis jeg ikke vinner denne gangen heller, kan det være det samme med hele demokratiet. Da kommer jeg bare til å fortsette å styre verden gjennom The Clinton Foundation.

Demokratiet er dårlig

Republikanernes kandidat Donald Trump hevder han alltid har ment at det amerikanske demokratiet er dårlig.

Det er grunnen til at vi i neste uke lanserer Trump Democracy. Det kommer til å bli det beste og vakreste politiske systemet i historien. Trump Democracy er laget av de beste og vakreste ekspertene, og vi skal ha de beste valgurnene og de beste stemmesedlene og alle motkandidatene kommer til å sitte i de beste fengslene.