NRK Meny
Normal

Politiet får utvidet bevæpning: Økende trussel fra kvinner som vasker trappen

PST: - Finnes flere som har sagt at de vil vaske trappen i Norge.

Våpen
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Etter fredagens skyteepisode på Grønland i Oslo, har Justisdepartementet i dag besluttet å utvide politiets midlertidige bevæpning til ut året..


- Fredagens hendelse viste at begrunnelsen for bevæpningen var riktig. Poenget var ikke at våpen skulle bli brukt i det daglige politiarbeidet. Vi ga politiet bæretillatelse på grunn av trusler fra ekstreme grupper som jihadister og kvinner som vasker trappen, sier justisminister Anders Anundsen.


Departementet har den siste tiden mottatt opplysninger fra PST om flere potensielle trappevaskere i Norge.


- Problemet med denne gruppen er at de er vanskelige å oppdage. De opererer ofte alene og slår til uten forvarsel, sier PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland.


- Vi har funnet flere lister hvor navn og dato er knyttet til trappevask. Men vi vet av erfaring at de færreste av disse vaskene blir gjennomført. Likevel må vi alltid ta høyde for at det finnes noen som faktisk er villige til å gjøre det, som vi så på fredag.


Hun understreker imidlertid at det er tilnærmet umulig å holde oversikt over hele trappevaskmiljøet.


- Bare i Oslo finnes det over en million trapper. Det er dessuten mange sovende vaskeceller som kan være inaktive hele vinteren, for plutselig å slå til en vårdag.

Anundsen mener miljøet har blitt hardere de siste årene, noe som øker behovet for skarpladde våpen.


- Vi har lenge visst at de var kapable til å vaske trappen. Det nye er at disse personene nå har fått tilgang på brødkniver. Og de er ikke redde for å vifte dem rundt seg. Da må vi som samfunn ta konsekvensene av det og skyte dem i magen.