Hopp til innhold

Ny radiohverdag: Forsker etterlyser mer fokus i skolen på DAB-vett

Slik snakker du med barna om DAB.

DAB-radio

Norge er, som eneste land i verden, på full fart inn i DAB-alderen. Stortinget har nemlig bestemt at vi alle skal kaste oss over DAB-radio om bare litt over et år. Flere har jobbet aktivt for drømmen om et FM-fritt samfunn, men få har turt å stille spørsmålet: Hvordan vil all denne DAB-lyttingen påvirke oss nordmenn?

Mangler konsekvensutredning

Medieforsker Heidi Vikdal har forsket mye på den planlagte omleggingen av radionettet. Hun mener overgangen til DAB er et gigantisk eksperiment.

- Utviklingen har gått altfor fort, veldig lite er konsekvensutredet. Det er ingen som vet hvilken effekt DAB vil ha på barn og unge, forteller Vikdal.

Hun peker på at det ikke er noen skoler som underviser i DAB-vett i dag, til tross for at regjeringen har besluttet å stenge FM-nettet allerede i 2017. Foreldre kan også gjøre mye for å møte den nye digitale radiohverdagen.

- De bør sette tydelige grenser for barnas DAB-bruk. Ikke mer enn en time per dag. Dessuten kan man sette seg ned og høre på DAB sammen med barna. Slik kan man unngå traumatiske DAB-opplevelser.

Urolige for omleggingen

I Elverum har flere lærere vært urolige for at elever vil kutte ut skolen og bare «dabbe». Mest bekymret er likevel forskeren for hvordan de mest sårbare gruppene vil bli berørt av DAB-omleggingen.

- Ikke alle kan høre på DAB, flere steder i Norge har for dårlig utbygd DAB-nett. Derfor kan enkelte oppleve utestengning og baksnakking på DAB, advarer hun.
Vikdal forteller at det allerede er registrert et tilfelle av DAB-relatert mobbing i Norge.

- På en skole i Oslo ble en unge spurt om han var «helt DAB i skallen». Spørsmålet ble stilt til en person som forsøkte å overtale alle kompisene til å kjøpe Blackberry i stedet for iPhone. Dette er alvorlig nok, men hvem vet hva kriminelle kan finne på å bruke DAB-nettet til? Burde ikke politiet opprette en egen DAB-avdeling?