Nordmenn stemmer over hvem som skal få lov til å bryte sine valgløfter

– Trenger nye skuffelser.

Satiriks om valget 2015.

– Vi trenger nye koster og nye skuffelse, sier en velger til 5080 Nyhetskanalen.

Foto: NRK/NTB Scanpix

I dag går millioner av nordmenn til stemmurnene for å bestemme hvilke partier som skal få anledning til å skuffe sine velgere de fire neste årene.

– Jeg er så lei alle løftebruddene fra Fabian og co. Nå trenger Oslo noen nye fjes som kan bryte nye valgløfter, sier velger Jourunn Mildelstveit på Tøyen, som har god tro på at Raymond Johansen har lovet mye han ikke kan holde i denne valgkampen.

– Et byråd som vi kan være flaue av de neste fire årene

Det er tett og jevnt over hele landet. Spesielt i Bergen er det mange som kniver om å rote til kommuneøkonomien og utsette byggingen av Bybanen.

– Det er fryktelig spennende. Sånn som det ser ut nå, har alle partiene mulighet for å bli med i et byråd som vi kan være flaue av de neste fire årene, uttaler Trond Leganger Mevatne før han går inn i stemmelokalene på Eidsvåg skole.

Det politiske sentrum blir viktig i Bergen. Nesten uansett hvordan valgresultatet blir ligger det an til at KrF, Sp og Venstre får anledning til å forhandle bort sine standpunkter i sentrale saker, og slik skape større politikerforakt.

– Vi trenger nye koster og nye skuffelser

Et parti som har inspirert mange unge førstangsvelgere i år er Miljøpartiet de grønne. Bård Hotlan (19) i Tromsø mener MDG har vært avgjørende for å få de andre partiene til å snakke om miljø.

– For første gang på lenge kan vi oppleve at politikerne må bryte mange store miljøløfter. Det synes jeg det er spennende å bidra til. Og så er det flott med et nytt parti som kan desillusjonere oss yngre velgere.

Det kan virke som om velgerne er lei Frps løftebrudd i regjering, mens SV og Rødt ser ut til å få nye muligheter til å bortforklare valgflesk i flere av de store byene. Det setter Marianne Vikki-Qvale i Kristiansand stor pris på.

– Jeg gleder meg over venstrevinden som blåser over landet og snart vil snu. Vi trenger nye koster og nye skuffelser.