NRK Meny
Normal

Nordmenn feirer hvorfor-i-helvete-sender-ikke-NRK-jul-i-skomakergata-tiden

7 sorter klager.

Jul i Skomakergata

Vil ha tilbake Jens Petrus og Tøfflus.

Det er 6. desember og de fleste nordmenn er allerede godt i gang med markeringen av den tradisjonsrike hvorfor-i-helvete-sender-ikke-NRK-jul-i-skomakergata-tiden.

– Jeg elsker denne tiden på året. Bare det å krype sammen i sofaen foran NRKs adventskalender og kjenne at det sitrer i kroppen av sinne, forteller tobarnsmor Tone Flo.

Selv har hun pyntet et grantre og hengt opp stjerner i vinduene for å markere at hun er rasende på NRK.

– Jeg synes det viktig å vise motstand. De forandrer jo på kulturarven og hele historien vår. Kanskje er den nye serien bedre i og for seg, men den er altfor ny til å være en del av historien.

Mange, som Eva Mortensen, feirer med å skrive brev.

– Det er så koselig å sitte ved kjøkkenbordet og skrive klagebrev. Det er viktig å være tidlig ute, slik at jeg er sikker på at NRK får brevet før jul.

«Da er det den tiden på året igjen hvor jeg er forbanna på at jeg ikke koser meg like mye i advent som da jeg var barn.» Slik begynner årets klagebrev fra Mortensen. For henne er brevene en form for terapi.

– Jeg bruker brevene til å reflektere over året som har gått, forklarer hun og leser opp noen filosofiske linjer:

«Et år har gått siden sist og jeg har blitt enda sintere. Hvorfor i svarte helvete kan ikke mine barn få se den koselige Skomaker Andersen? Jeg vet at det ligger på nettet, men det blir for faen ikke det samme når jeg må skru det på selv!!!!»

Familien Frostad i Bodø setter hvert år sin stolthet i å lage syv sorter klager. Pappa Gard forklarer:

– Dette er noe som samler hele familien. Vi skriver både brev, epost, oppretter protestgrupper på Facebook, sender SMS til vilkårlige NRK-ansatte, roper ut vinduet, bitcher på julebord og kaster grøt på tv-en.

De siste årene har imidlertid mange unge gått for en alternativ feiring.

– Jeg marker serr-hvorfor-i-fitta-sender-ikke-NRK-jul-i-blåfjell-tiden, siden jeg ikke tror på skomakere, sier 16 år gamle Oda Stav.