NRK Meny
Normal

Helsedirektoratet vil merke forskning om at snus er ufarlig med advarsel om at snus er farlig

Må dekkes med brun-grønn emballasje.

Snus

Ufarlig?

Nye tall fra Helsedirektoratet viser en kraftig økning i antall forskningsrapporter som sier at snus er ufarlig. Nå vil direktoratet ta grep.

– Utviklingen er alarmerende. Det er helt nødvendig at vi nå merker disse rapportene med advarsler om at snus er farlig. Hvis ikke, kan vi risikere at mange unge begynner å tro på innholdet i rapportene, sier direktør Bjørn Guldvog.

Standarisert omslag

Guldvog krever også at all forskning som er positiv til snus skal få et standardisert omslag.

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på forskningsrapporter. Fargen på coveret skal være ekkel brun-grønn. Titlene må være lite appellerende. Alle slike rapporter skal nå hete «Snus er kjedelig».

Får Helsedirektoratet det som de vil, må også utsalgssteder og biblioteker gjemme forskningsrapportene i et anonymt skap bak disken.

– Dette handler om signaleffekten vi som samfunn sender ut. Vi må vise at nulltoleransen mot snus ikke blir påvirket av forskning.

Vil ha flere studier

Guldvog har lite til overs for forskere som forsøker å danne et bilde av snus som et godt alternativ til sigaretter.

– Vi må ha mange flere og større studier før vi kan konkludere med at snus ikke er like farlig. I dag vet vi for lite om snusens skadevirkninger. F.eks. vet vi ennå ikke hva som drepte Oluf Palme, påpeker han.

Episoder som Palmes dødsfall, i et land med mange snusbrukere, gjør at vi bør innta en føre-var-holdning, mener Guldvog.

– Kanskje var det ikke snusen alene som drepte Palme, men vi kan ikke utelukke at det var en såkalt cocktail-effekt.

Kontroversiell skikkelse

– Palme var en kontroversiell politisk skikkelse som hadde terget på seg alt fra høyreekstreme til Mossad. Dette kombinert med snus kan ha skapt en livsfarlig cocktail som gjorde at han mistet livet. Det vet vi ikke.

Nulltoleranse mot snus er fortsatt en viktig bærebjelke i Helsedirektoratets arbeide. I motsetning til mye av snusforskningen, er statens holdningskampanjer faglig forankret, ifølge Guldvog. Alle de store holdningskampanjene bygger nemlig på tidligere omfattende holdningskampanjer.

– Nulltoleranse innebærer at vi aldri vil gi oss. I ytterste konsekvens betyr det at vi er villige til å bruke sivil ulydighet for å få stoppet snusen. Dersom det skulle bli nødvendig er alle i direktoratet opplært til å drive motstandskamp fra hytter på skauen.