Familiefar får medhold: Gjenopptakelseskommisjonen åpner opp igjen Monopol-runde fra 2004

Terningene analysert i England.

Familiefar

Det var en svært lettet familiefar som i går mottok meldingen om at Gjenopptakelseskommisjonen åpner opp hans sak fra 2004.

– Det er en ubeskrivelig følelse! Jeg har alltid vært sikker på at det var jeg som vant den Monopol-runden på hytta i 2004, og nå føler jeg endelig at jeg blir trodd, jubler Johansen.

Bergenseren forteller om en sak som har splittet familien i mange år.

– Det har vært meg på den ene siden, og resten av slekten på den andre. Så det kan bli godt å endelig få satt punktum og legge denne vonde saken bak oss.

Nye bevis

Bakgrunnen for kommisjonens beslutning er nye tekniske bevis. Johansen har selv betalt for en analyse av terningene fra et laboratorium i England. Advokatfirmaet Elden har bistått Johansen i å tolke resultatene.

– Motparten hevder min klient landet på Rådhusplassen og dermed gikk konkurs. Men vi mener han umulig kunne rukket helt bort dit på bare to kast, sier mannens advokat, John Christian Elden.

– Da måtte han i så fall ha trillet to seksere på rad. Labundersøkelsene viser at det er svært lav sannsynlighet for å trille akkurat den kombinasjonen av terninger.

2000 kroner for mye

Dessuten viste en sammenligning av antall runder rundt brettet med de resterende pengene i banken, at det var 2000 kroner for mye i bankkassen.

– Dette samsvarer med min klients forklaring om at han ikke fikk utbetalt 2000 kroner for å passere start da han måtte ta seg av havregrøten som holdt på å svi seg.

Johansen forteller at det har vært tungt for alle å måtte diskutere hendelsen hver eneste påskeferie.

– Mest for meg selvsagt. Men jeg har også fått en del signaler om at saken sliter på dem også. Jeg har fått høre «Nei, nå er det nok, Øyvind! Vi ser på TV», «Nei, jeg har ikke behov for å forklare meg i podkasten din» og «Hæ? Kan vi ikke spille fordi terningene er i England?»

Gir håp

Nå tror han at Gjenopptakelseskommisjonens beslutning kan gi håp til andre fedre i lignende situasjoner.

– Jeg har fått så mange sympatimeldinger fra hele landet. I går fikk jeg for eksempel en mail fra en fortvilet far i Vadsø som i en Scrabble-runde ikke fikk godkjent ordet «løkfjøl». Det gjorde et veldig sterkt inntrykk.

Gjenopptakelseskommisjonen varslet også at de har godtatt klagen fra flere titalls personer som har følt seg presset til å tilstå drap i diverse herskapsboliger. Dette betyr at man gjenåpner over 30 Poirot-saker.