Erna advarer: – Øker smitten, kan det ta tid før vi kan reise til utlandet og bli smittet igjen

Frykter hun må bli ansvarlig igjen.

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg advarer nordmenn mot å bli for slepphendte med koronaviruset.

– Øker smitten nå, kan det ta lang tid før nordmenn kan reise til utlandet og bli smittet igjen. Dersom ikke dere får oss ut av denne krisen, blir regjeringen pent nødt til å bli ansvarlige igjen, advarer hun.

Dugnad

Fortsetter utviklingen, frykter Solberg vi må vente i flere måneder før Ole Lukkøye kan skynde seg til Spania for å ligge på stranden med munnbind i fem dager før han må skynde seg hjem igjen.

– Dette er en dugnad: For å bevare den personlige friheten må hver og en ta ansvar for å se det store bildet og sitte i daglige møter med FHI.

Helseminister Bent Høie ber nordmenn ta situasjonen på alvor.

– Dette er ikke tiden for å bli like slappe som myndighetene var da vi åpnet grensene i sommer. Da må vi igjen innføre tiltak som man vanligvis iverksetter i en pandemi når det ikke foreligger vaksine.

Lov å feste

Oppfordringen er særlig rettet mot unge som fester, understreker han.

– Det er fortsatt lov å gå på fest. Bare vask hendene ofte, hold avstand og ikke drikk for mye. Med andre ord: ikke gjennomfør festen som en fest. Gjennomfør den som et vanlig møte med referat om hvem som var til stede. Hvis ikke, blir vi nødt til å ta ansvar igjen.

Høie vil foreløpig ikke forby festing hjemme eller andre steder:

– Men dersom du må feste på intensivavdelingen, følg disse rådene: Drikk med munnbind, plasser flasken en meter unna teknisk utstyr og dans i god avstand fra ledningene til respiratoren.

Studentene må ta ansvar

Erna Solberg er også bekymret for at all høyere utdanning i Bergen nå må stenge.

– Bergens studenter må bli bedre til å vaske hendene når de er på byen og holde avstand når de går i moskéen i Sarpsborg.

– Og til slutt må jeg bare si: Studentene burde aldri åpnet for grensehandelen. Dette har ført oss ut i denne vanskelige situasjonen hvor jeg føler meg presset til å styre landet.