– Svært alvorlig at Russland spionerer, sier statsministeren til Frode Berg

Anklager russerne for proff spionasje.

Erna Solberg

Regjeringen har reagert uvanlig kraftig etter at det kom fram at det er Russland som står bak hackingen av flere norske stortingsrepresentanter.

– Vi må si tydelig i fra: Å hacke Stortinget er ikke greit. Hvis dere absolutt må spionere, så må dere sende pensjonister med konvolutter til landet vårt, tordnet statsminister Erna Solberg lørdag morgen.

Umulig å arrestere

Hun mener det er svært alvorlig at russerne spionerer i det skjulte.

– Da blir det mye vanskeligere for oss å arrestere agenter og stille dem ut i bur. Det Russland holder på med er altfor proft.

Solberg ber verdenssamfunnet sende inspektører til Russland for å finne ut hva som foregår i landets etterretning.

– Vi har sterke mistanker om at de driver med systematisk opplæring av sine agenter. Det kan nesten virke som om etterretningen vet hva den driver med.

Russerne såret

Den russiske ambassadøren sier han er såret av beskyldningene om spionasje.

– Hva slags motiver skulle vi ha for å destabilisere et vestlig demokrati? Så klart vi respekterer demokratier! Alle land i verden er jo livredde for de sterke og handlekraftige demokratiene, sier Tejmuraz Otarovitsj Ramisjivili.

Han mener det hele beror på en misforståelse, og lover å forklare regjeringen alt sammen nede på havnen i kveld.

– Hvis vi møtes der nede etter mørkets frembrudd, kan vi snakke i fred. Det er kanskje kaldt, så vi tar med en varm kopp te til statsministeren. Og jeg er SIKKER på at den kommer til å falle i smak, smiler Ramisjivili, og legger til at hun må drikke opp alt med en gang.