NRK Meny
Normal

- Ikke lenger trygt å returnere asylbarn til Afghanistan, hevder Sp etter rapporter om ulv i Kabul

– Må ta asylsøkernes frykt på alvor.

Senterpartiet snur

Partilederen i SP snur

Senterpartiet snur i den omstridte saken om oktoberbarna. Dermed er det nå flertall på Stortinget for at denne gruppen får asylsøknadene vurdert på nytt.

– Bakgrunnen er ny informasjon. Vi har fått flere rapporter om at ulven er på frammarsj i Afghanistan. Det er rett og slett ikke trygt der, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Må ta frykten på alvor

Han mener vi må ta asylsøkernes frykt på alvor.

– Vi kan ikke ha det sånn at en Oslo-statsråd skal kreve at Afghanere må leve tett innpå ulven. Vi trenger at sånne avgjørelser blir tatt av folk som forstår hva slags problemer det er i Afghanistan.

For to dager siden fikk Vedum se en video av en 10 år gammel jente i Kabul som gikk forbi en ulv på vei til den utbombede skolen.

– Bildene av den nærgånde ulven berørte meg, både som politiker og pappa. På et tidspunkt var den bare et par landminer unna.

– Det er viktig med en streng innvandringspolitikk, men vi må også ta menneskelige hensyn.

Må aldri glemme

Senterpartilederen mener Norge aldri må glemme sin egen fortid.

– Vi, med vår historie, har et særskilt ansvar. Det er ikke lenge siden vi selv ble rammet av ulv på skolevei. Som jeg pleier å si: «Vi må ikke tåle så inderlig vel, den ulv som ikke spiser oss selv».

Nå har Sp fremmet et forslag til nytt regelverk som sier at ingen mennesker skal returneres hvis de står i fare for å møte ulv. Dessuten vil partiet instruere UDI om å undersøke et rykte som har gått blant politikere i Senterpartiet.

– Vi har grunn til å tro at en afghansk ulv har kledd seg ut som en bestemor for å spise små barn. Hvis dette stemmer, viser det at den afghanske ulven ikke skyr noen midler.