Yothu Yindi tilbake til Riddusletta

I år kommer Yothu Yindi tilbake til Riddusletta. Denne gangen har de med seg barnebarna sine som virkelig har tatt vare på sine musikalske røtter og dannet Australias nye urfolksyndlingsband; East Journey.

East Journey

Yothu Yindi og East Journey kommer til Riddu Riđđu festivalen.

Foto: Pressfoto

– Vi er veldig glade for å få spille på Riddu Riđđu festivalen igjen og ser frem til den samme energien og atmosfæren som vi opplevde sist vi spilte. Vi er veldig stolte av å kunne presentere barnebarna våre i East Journey for Riddu publikummet, opplyser Yothu Yindi til festivalsjef Karoline Trollvik.

East Journey til riddu
Foto: ©Martin Philbey

Yothu Yindi er det mest kjente urfolksbandet fra Australia noensinne, og skapte skyhøy stemning blant publikum da de spilte på Riddu Riđđu i 2001. På årets festival tar de altså med seg neste generasjon som er spådd en like lysende karriere som mentorene sine i Yothu Yindi.

Bandene har i 2015 gitt ut EP-en « The Genesis Project» sammen. Samarbeidsprosjektet symboliserer deres generasjonsskifte og East Journeys vei videre som kulturelle og spirituelle formidlere av sitt folks tradisjoner.

Karoline Trollvik

Riddu Riđđu festivalsjef, Karoline Trollvik.

Foto: Arne-Terje Sæther / KASAVI

– Bandmedlemmene er av Yolngu folket som tilhører det svært tradisjonelle området Arnhem Land i nord-øst Australia. Situasjonen for urfolk i Australia er svært vanskelig, og Yolngu folket har markert seg aktivt i den politiske kampen for rettigheter til territoriet sitt. Lokale urfolkssamfunn sliter med retten til å fortsette livet på tradisjonelle områder fordi ressursutvinning ofte prioriteres av staten. Dette er høyst aktuelle saker for urfolk i hele verden, også i Sápmi, sier festivalsjef Karoline Trollvik.

– Dette er en helt fantastisk booking som jeg at vet mange som er glad i Riddu Riđđu kommer til å sette stor pris på! Jeg vet at Riddu-staben fikk et spesielt forhold til Yothu Yindi forrige gang de var her, så det kommer til å bli et storslagent gjensyn for mange. For alle som er interessert i å oppleve stolte australske kulturbærere med Yidaki didgeridoo og rock i heftig samspill, er det bare å sikre seg billetter til årets Riddu Riđđu, forteller Trollvik.

Fra før er Arvvas, Amoc, Resirkulert og Urna & Kroke bekreftet til festivalen som finner sted mellom 8-12.juli 2015.