Hopp til innhold

Vrenger alle klærne i protest

Da 1. amuensisen sto opp i går og begynte å kle på seg, bestemte han seg for å vrenge alle de klærne han kunne. Slik ville han vise sin avsky mot at Tromsø ikke vil være «samisk».

Ánde Somby med vrengt dressjakke

Skjorta skal være kneppet igjen selv om Ánde Somby har vrengt den også.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Ánde Sombys vrengte dressjakke

Slik ser den vrengte dressjakka ut på nært hold.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– I dag kom jeg på jobb med vrengt dressjakke, vrengt skjorte og vrengte bukser. Grunnen til at jeg har gjort det er at det hele her i byen er blitt på vranga, siden Tromsø kommune har trukket sin søknad om å bli innlemmet i det samiske språkforvaltningsområdet, forklarer Ánde Somby.

1. amanuensis i juridikk Ánde Somby ved Universitetet i Tromsø er kjent for sitt brennende engasjement for samiske menneskerettigheter og sine friske meninger.

Nå ønsker han med sin private lille protest å vekke opp politikerne i Tromsø. Om halvannen uke møtes nemlig byens kommunestyre for å behandle saken om Tromsø skal trekke søknaden sin om å bli «samisk» eller ikke. Somby sier han ville vrengt skoene sine også, om det hadde latt seg gjøre.

Har skapt stor debatt i Tromsø

I juni vedtok flertallet i kommunestyret i Tromsø at byen skulle søke om å få bli med i forvaltningsområdet for samisk språk, noe som ville ha betydd at samisk og norsk blitt likestilte språk i Tromsø.

Saken skapte stor debatt i Tromsø i forkant og etter vedtaket om innlemmelse. Men da de borgerlige fikk flertall etter kommunevalget i høst og dannet byråd, valgte de raskt å trekke søknaden .

Samene i Tromsø reagerer kraftig på at den nye politiske ledelsen i byen har bestemt seg for å trekke søknaden om å få «bli samisk».

Max Mackhe

Max Mackhe.

Foto: Elin Anna Labba

Nå planlegger de å demonstrere med vrengte samekofter og protestfaner. I spissen står ikke-samen Max Mackhe , som har flyttet til Tromsø på grunn av at byen har et stort og godt samisk miljø.

– Den politiske ledelsen i Tromsø setter pris på at koftekledde samer trekker turister. Men man vil ikke ha et levende samisk språk og kulturliv her. Det er rystende at man ikke får være seg selv, sier Machke til NRK.

Ifølge Tromsø Museum har det vært omfattende samisk bosetting i Tromsø-området siden 1200-1300-tallet, men området har også vært bosatt av andre.

5. november blir det demonstrasjon i Tromsø sentrum, der samene vil vrenge koftene i avsky.

Korte nyheter