Hopp til innhold

Vogntog på 50-tonn dundrer forbi – mens barn går i veikanten

Torsdag arrangerte befolkningen på Drag i Tysfjord fakkeltog for en gang- og sykkelsti de har ventet lenge på. Nå kjærber de myndighetene om hjelp.

Fakkeltog og vogntog

Riksvei 827 i Drag i Tysfjord er den foretrukne veien for tungtrafikk mellom Fauske og Narvik. Langs veien ferdes folk året rundt – likevel er det verken gang- og sykkelsti eller gatelys langs veien.

Foto: Idar Kintel / NRK

Man går bare og venter på at det skal gå liv, og man håper at det ikke blir noen av ens nærmeste. Og det blir å gå flere liv hvis det ikke blir gjort noe nå. Det er sørgelig.

Forelder Sølve Jakobsen fra Drag i Tysfjord kan ikke gjøre annet enn å kjærbe myndighetene om å gjøre noe med riksvei 827 som går like forbi huset til småbarnsfamilien.

Hver morgen står små barn langs veikanten og venter på skolebussen, mens vogntogene dundrer forbi i 80 kilometer i timen.

Hjertet i halsen

Sølve Jakobsen

– Vi kan ikke bevege oss på veien i de tidene når ferga går, sier småbarnsforelder Sølve Jakobsen. Vogntogene passerer like ved familiens hus langs riksveien.

Foto: Privat

Lokalbefolkningen har i årevis jobbet for å få gang- og sykkelsti langs veien og lys langs strekninga.

– Det er mildt sagt med hjertet i halsen. Vi kan ikke bevege oss på veien i de tidene når ferga går. Da er det så mye trafikk og tungtrafikk at det er livsfarlig. Når vi skal mot veien så må vi alltid sjekke klokka før vi drar. Veien er ikke dimensjonert for alle disse vogntogene, sier Jakobsen

Torsdag kveld ble det arrangert fakkeltog for å sette søkelyset på den farlige veistrekka. Rundt 60 oppmøtte gikk den 6 km lange veien med tilknytning til E6, mens fergetrafikken med flere ti-tonns vogntog rullet forbi.

Etterlyser tiltak

Markeringens initiativtaker Johanne Ellingsen holdte en appell og nå etterlyser hun tiltak fra myndighetene.

– Jeg synes ikke myndigheten gjør nok. Vi har ventet så lenge på at dette skal bli ordnet, snart må det bli vår tur. Det har vært dødsfall på denne strekninga og det har vært mange store ulykker, men ingen ting skjer. Det er en farlig vei.

– Nå må fylkestinget komme på banen, sier Ellingsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johanne Ellingsen og Bjørnar Grunni

To av initiativtakerne til fakkeltoget Johanne Ellingsen og Bjørnar Grunni.

Foto: Idar Kintel / NRK

Økt trafikk

Riksvei 827 med fergesambandet Drag-Kjøpsvik er den foretrukne ruten for tungtransport mellom Fauske og Narvik. Samtidig som det jobbes for å øke frekvensen på fergesambandet, blir befolkningen hjelpeløse vitner til det som skjer.

– Det er tragisk at man utvider fergetrafikken før man har ordnet gang- og sykkelvei dit, sier Jakobsen

– Fartsgrensen må bli satt ned. 80 kilometer i timen er altfor høyt. Jeg er veldig redd for at det skal skje en ulykke. Det er nifst å tenke på at trafikken skal økes, sier Ellingsen.

Må gå i grøfta

Riksvei 827 er en vei som fører til butikk og skole. I tillegg er veien en forlengelse av en tursti som er flittig brukt av både unge og voksne.

– Møter man to vogntog når man er på veien så er det én plass å gjøre av seg, og det er ut i grøfta. Det er ikke alle som bremser heller. Mange vegrer seg for å gå langs denne veien. I tillegg er veien helt mørklagt. Spesielt på høsten er det ekkelt å kjøre langs denne veien, forklarer Jakobsen.

Han er ikke begeistret når han og familien ferdes langs veien.

– Barna har ikke lov til å gå ned til veien, og når vi skal ut å gå så går vi alltid sammen med barna. Vi har veldig liten mulighet til å sykle. Det er rett og slett ikke plass til mer enn én bil og én sykkel på veien. Så jeg er kjempeglad for aksjonen, det er et kjempebra tiltak.

Skal sjekke saken på Stortinget

Kjell Idar Juvik

Stortingsrepresentant for Nordland Kjell-Idar Juvik (Ap) sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen, og han forstår at folk er bekymret. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Stortingsrepresentant for Nordland, Kjell-Idar Juvik (Ap), sier til NRK at han på mandag vil undersøke om noe blir gjort med den farlige veistrekningen.

– De har en farlig veistrekning, spesielt med tanke på økningen i tungtrafikken i fylket vårt, sier Juvik som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Han lover å presse på for å få til en løsning.

– Det der er en strekning som må prioriteres, men jeg har ikke fått direkte henvendelser om den strekningen tidligere, så jeg må først sjekke om det er noe som blir gjort.

Stortingsrepresentanten sier til NRK at han gjerne vil at initiativtakerne til fakkeltoget tar direkte kontakt med han.

Fakkeltog

Rundt 60 personer deltok i markeringen for å få gang- og sykkelsti langs den sterkt trafikkerte veien.

Foto: Idar Kintel / NRK

Korte nyheter

 • Ožžot sierra studeantaviesu

  Austrália álgoálbmogat ožžot vuosttas studeantaruovttu mii huksejuvvo sin várás.

  Gieskat leat almmuhuvvon tevnnegat das makkár viesu lea áigumuš hukset.

  – Viesui hábmedettiin leat geahččalan vuhtiiváldit álgoálbmogiid historjjá ja kulturárbbi, lohká arkiteakta Jefa Greenaway architectureau.com neahttasiidui.

  Studeantaviessu galgá huksejuvvot Sydney gávpogii.

  Sydney universitehta lea muhtun jagiid geahččalan hástalit aborigiinnaid ja eará álgoálbmogiid Austrálias lohkat universitehtas, čállá SVT Sápmi.

 • Flere stengte veier i Finnmark

  Det er kolonnekjøring og flere stengte veier på Nordkinnhalvøya og på Varangerhalvøya. Her er en oversikt fra søndag morgen.

  Fv98 Ifjordfjellet: Stengt.

  Fv890 og fv891 Kongsfjord- og Båtsfjordfjellet: Kolonnekjøring.

  Fv888 Bekkarfjord – Hopseidet i Lebesby: Stengt.

  Fv8072 Mehamn- Gamvik: Kolonnekjøring.

  Snøfokk og fare for vanskelige kjøreforhold på veiene, spesielt i kyst- og fjellstrøk, skriver Vegtrafikksentralen nord.

 • Person sendt til sykehus etter snøscooterulykke

  En mann på snøskuter krasjet inn i et tre i Nordreisa i Troms lørdag kveld.

  Politiet kjenner ikke skadegraden til mannen. Han er fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og politiet vil avhøre ham og sikre blodprøver.

  – Vi vet veldig lite om hva som har skjedd. Scooteren var flyttet på, og vi har ikke fått snakket med noen ennå, sier operasjonsleder Eirik Kileng i Troms-politiet til NTB.

  Ifølge politiet kan det se ut som om mannen har kjørt på en vei, før han kjørte ut av veien og inn i et tre.

  – Vi vet ikke hvorfor det skjedde, sier Kileng.

  (NTB)