Er allerede langt over tidsskjema

Vitneavhør er blitt utsatt og hele rettssaken forsinket etter første uka i Indre Finnmark Tingrett. Politiaksjoner, øremerker og ommerking har vært de største temaene.

Hans Tore Høviskeland og Hjallis Bakke

Aktor Hans Tore Høviskeland og forsvarer Hjallis Bakke er uenige om mye under denne månedens rettssak i Tana.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Sist mandag startet rettssaken mot de to tiltalte finnmarkingene, som ifølge påtalemyndighetene skal ha imitert rovdyrskader og ommerket rein.

NRK har fulgt saken tett hele uka, les alle sakene her.

Den første dagen i retten ble brukt på aktors innledningsforedrag, hvor Hans Tore Høviskeland gikk gjennom hele tiltalen punkt for punkt.

Da kom det også frem at begge de tiltalte har benyttet seg av sin rett til å nekte og forklare seg for politiet. Under et intervju med NRK sa aktor Høviskeland at de tiltalte kan måtte betale tilbake samtlige 1,7 millioner kroner, hvis de blir dømt.

– Utgangspunktet er slik at har man fått utbetalt erstatning på feil grunnlag, kan man kreve alt tilbakebetalt.

Politietterforskningen

Forsvarer Hjallis Bakke på sin side mener politiet har vært lite objektive i etterforskningen sin. Han sier det er åpenbart at politiet har vært partiske.

– De har på mange måter falt dom der og da, i mai 2013. De uttaler seg i media nærmest som om dette er en sak som er ferdig etterforsket.

Tirsdag kom det frem at en av de tiltalte mistet en pose med øreklips på vinteren, som han aldri fant igjen. Det ble hintet til at noen andre må ha funnet posen og merket rein i den tiltaltes navn.

– I tillegg står kontaineren hvor det ble levert inn kadavre åpen, noe som gjør det mulig for hvem som helst å gå inn der og sette på nye lapper. Det er mulig å manipulere, sa Bakke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Indre Finnmark Tingrett

Indre Finnmark Tingrett. Rettssaken varer i fire uker.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Merket da dyret var dødt

Den tiltalte forklarte i vitneboksen om hans rutiner rundt merking av rein, og hvordan han på et tidspunkt kjøpte rein av en reindriftskollega hvor merkenemnda aldri kom som avtalt. Det kom også frem at den tiltalte mener noen må ha satt på hans øreklips på døde dyr.

– Jeg ser det klart og tydelig. Det er hvitt rundt, og ikke blitt en hinne slik det skulle blitt. Det har heller ikke blødd ut.

Dag tre i retten, onsdag, ble det fokusert mye på de ulike politiaksjonene som skal ha blitt gjennomført i forbindelse med den tiltaltes reinflokk. Han ble spurt ut om hvordan han forholdt seg til politiet, og da kom det også frem at han følte seg krenket av to personer i politiet.

Dag fire, torsdag, var det forsvarer Hjallis Bakke sin tur til å spørre ut sin klient. Også han brukte mye tid på å gjennomgå hendelse for hendelse under de ulike aksjonene, og få høre den tiltalte sin versjon.

– Den ene aksjonen varte i seks, syv timer. Etter det fant jeg fire døde, nyfødte kalver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger Anita Øvregård og Inge Grotli

Sjef i reinpolitiet, Inger Anita Øvregård og statsadvokat, Inge Grotli.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Kastet kadavre

Hjallis Bakke har overfor NRK satt fokus på at kadavre som blir brukt i bevismateriale ble kastet, og at påstandene om imiterte rovdyrskader stammer fra bildene aktoratet sitter på.

Statsadvokat Inge Grotli svarte følgende:

– Man kom til en konklusjon først slik man oppfattet det på det tidspunktet, og da tok man ikke vare på dem.

Han understrekte at de har annet dokumentasjonsmateriale.

Hele fredagen ble brukt på den andre tiltaltes forklaring. Der kom det frem at de to tiltalte skal ha blitt påsatt håndjern med hendene bak på ryggen, hvorpå politiet ifølge den tiltalte har ropt: – Nå er det slutt på barnehageleken.

Neste uke begynner vitneavhørene, og både påtalemyndighetene og forsvarerne har kalt inn flere.

NRK følger saken.