NRK Meny
Normal

Visumnekt vekker reaksjoner

Barents Press Norge, journalistnettverket i Barentsregionen, er svært bekymret over at Norge nekter den russiske journalisten Dmitrij Kiseljov innreise.

Arne Egil Tønset

Styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge synes det er merkelig at den russiske journalisten nektes visum.

Foto: Mobilfoto: Torgeir Skeie / NRK

Det er EUs og Norges sanksjoner mot Russland som gjør at den russiske journalisten nektes innreise . Sanksjonene er ment som en straff for handlinger som undergraver eller truer Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

Kiseljov skulle etter planen delta på årsmøtet til Barents Press International i Kirkenes fra 24. til 27. april for å snakke om forholdene for det frie ord i Russland og i Vesten.

Dmitrij Kiseljov

Dmitrij Kiseljov leder den russiske regjeringens nyhetsbyrå.

Foto: Rossiya 1

– Norske myndigheter må for all del unngå å begrense det frie ord, som er grunnpilaren i demokratiet. Ved å nekte Kiseljov innreise til Norge er det nettopp det norske myndigheter gjør, sier styreleder Arne Egil Tønset i Barents Press Norge.

Samarbeid med Putin

Kiseljov ble i desember i fjor utnevnt av Russlands president Vladimir Putin til å lede den russiske regjeringens nyhetsbyrå.

Barents Press Norge tror at Dmitrij Kiseljov er kontroversiell fordi han har et syn som ikke passer i den vestlige oppfatningen av hvordan demokratiet bør fungere. De ber nå norske myndigheter om å se på saken på nytt.

– Å nekte innreise for journalister hører ikke hjemme i et demokrati som Norge, ei heller i Russland, påpeker Tønset til NTB.