Viser støtte til Skeive Samer

- Jeg ønsker å vise støtte til Skeive Samer og gleder meg til å gå i paraden med dem på lørdag.

Kommunalminister Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det skriver kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, som har ansvaret for samiske saker i Regjeringen, i en pressemelding.

Europride er en festival med et mål om å synliggjøre homofiles saker og rettigheter. I år arrangeres det i Oslo, og før har europeiske byer som London og Madrid vært arrangørene. I morgen er paraden gjennom Oslos gater. Det er også en egen samisk del, og sammen med dem skal sameministeren, Jan Tore Sanner gå.

– Jeg har et sterkt engasjement for mangfold og toleranse. Som politikere har vi et ansvar for å skape et romsligere samfunn med plass til alle, sier Sanner.

Synlighet motvirker fordommer


Europride-festivalen avsluttes med en parade gjennom Oslos gater kommende lørdag. Skeive Samer sørger for at det blir en egne samisk del. I tillegg vises utstillingen «Queering Sápmi» i Pride Park på Rådhusplassen.

– Åpenhet og synlighet om hvem man er bidrar til økt forståelse og kunnskap. Jeg har tro på at synlighet motvirker fordommer, sier Sanner.


Kjenner at folk bryr seg

Lemet Ánde Stueng

Lemet Ánde Stueng.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Det at Sanner skal gå i paraden med Skeive Samer gleder mange. En av dem er Lemet Ánde Stueng. Han vet selv hvor vanskelig det er å være homofil, sevl den dag i dag.

– Det er ikke noe du kan skryte av at du er. Det er ikke noe bra, det er heller noe stygt. Det er noe samfunnet ikke vil ha, sier han.

Han sier at han syns at det er virkelig morsomt når de får oppmerksomhet fra departementene.

– Det har aldri vært så stor interesse for den samiske delen av paraden. Og når en minister kommer så blir jeg selvfølgelig veldig glad og kjenner det at folk bryr seg, sier han.