Vinner av sangdelen er Saara Hermansson

Det ble en sørsamisk vinner i årets Sámi Grand Prix.

Tekst/melodi - sánit/šuokŋa: Saara Hermansson.

VINNER: Saara Hermansson fremførte en låt på sørsamisk med en fengende vuelie i refrenget.

– Jeg klarer nesten ikke å snakke. Det føles helt fantastisk å få representere Åarjel Sápmi (det sørsamiske) i en slik sammenheng, sa Saara Hermansson til NRK like etter seiersseremonien.

Saara Hermansson er fra det sørsamiske området i Sverige, nærnere bestemt fra Stornäs i Klimpfjällområdet i Västerbotten.

Hun deltok for første gang i SGP i fjor med sangen «Festivaale-dobtesh». Hun skriver og komponerer låtene sine selv.

I år stilte hun med den fengende sangen «Mov laavlome» med sørsamisk vuelie i refrenget, og da ble det seier.

Kim Hallgeir Berg og Saara Hermansson

VINNERE: Joikevinner Kim Hallgeir Berg sammen med sangvinner Saara Hermansson.

Foto: Tanja Linnea Norbye / NRK

– Mye spennende skjer fremover

På andre plass ble gruppa EiRA med sangen «Eallin lea dál». Duoen består av søstrene Anne Inger Lilleng og Marit Elisabeth Eira. De kommer opprinnelig fra Máze, men bor i Nordreisa i Troms. Dette var deres comeback som duo 22 år etter at de vant med låten «Don» i 1997. De har deltatt i SGP før de vant, men da hver for seg.

På tredje plass gikk til Kalle Urheim med sangen «Don besset jođášit / Journeying». Han er fra Tysfjord i Nordland, og han har tidligere deltatt i SGP. I 2015 var han en av finalistene med sangen «Idjasuoivvan». Han synger på lulesamisk.

En del av premien er at Hermansson får en egen konsert i Kautokeino neste påske. Alle tre på topp deltar under høstens konsert på Riksscenen i Oslo.

– Nå må jeg begynne å planlegge neste års konsert her i Kautokeino og konserten på Riksscenen. Det er mye spennende som skjer fremover, sier Hermansson.