NRK Meny
Normal

Etter stormen måtte de rydde kilometervis med søppel

Søndag var det storm, og vinden var så kraftig at den kastet avfall ut i Finnmarksnaturen. Miljøarbeiderne måtte ta i bruk treklatreferdigheter for å få ryddet etter uværet.

Created by InfoDispatcher

Dette synet møtte bilister og miljøarbeidere etter at stormen hadde spredt kilometervis med søppel.

– Jeg syns ikke at det er bra når avfallet blir blåst over hele terrenget. Folk som kjører forbi ser at det ligger masse søppel og rusk i trærne og i området, sier Harald Solheim som i snart en uke har plukket søppel langs E6 i Porsanger kommune.

Langs veien var det dopapir i trærne, og annet rask på marka. Stormen som herjet i Finnmark ga vinger til søpla som var lagret i avfallslageret ved tettstedet Lakselv.

– Før turistene kommer til Lakselv, så ser de jo avfallet som ligger langs veien, og det er ikke pent, fortsetter Solheim.

– Første gang

norsk: 
Tre personer fra Lakselv i Nord- Norge
var lei av forsøplingen langs veiene.
De tok saken i egne hender -
- og ryddingen kommer
også til gode for Nepal.
/
samisk Golbma leavdnjalacca Davvi-Norggas ledje nu dolkan nuoskkiduvvon luoddaguoraide ahte ieža corgegohte E-gudes luotta. Dát corgen lea maid Nepála headalaccaide ávkin:
_________________

Harald Solheim er en av de som plukker søppel langs E6 i Lakselv. Video av Per Inge A. Åsen.

Ved Gairasmoen, i Porsanger kommune, ligger avfallsanlegget Finnmark Miljøtjeneste. Leder ved Finnmark Miljøtjeneste, Atle Michael Hove, forteller at det er første gang i år at det blåses søppel utover skogen.

Atle Michael Hove

Ifølge leder ved Finnmark Miljøtjeneste, Atle Michael Hove flyr det søppel når man har vind fra nordvest.

Foto: Lakseelver i Finnmark

– Men vi opplever sånne tilfeller 2-3 ganger i året. Og det er spesielt vanskelig når vi har nordvest- og vestavind, for da blir det ofte sterke vinder. Når det blåser fra nordvest hender det også at vi får kastevinder som blåser avfall ut i terrenget, sier han.

Mange har klagd – men arbeidet settes pris på

Hove bekrefter at de fått mange klager og at reaksjonene har vært negative, men forteller også at noen også skryter av deres arbeid.

– Dette avfallet er ufarlig, men det er stygt å se på. Men vi har også fått positive tilbakemeldinger på at vi rydder opp avfallet så fort som mulig, sier han.

Søppel i naturen i Gairasmoen, Porsanger.

Slik ser det ut ved Gairasmoen i Porsanger kommune, hvor Finnmark Miljøtjeneste har søppelanlegget sitt.

Hove sier at den eneste sikre metoden for å hindre at søppel flyr ut i terrenget, er å bygge en hall på 1000-1200 kvadratmeter. Foreløpig er det en nettboks, det vil si et område med nettgjerde rundt, som sikrer avfallet.

– Vi ikke hatt økonomi til å bygge en slik hall. Den beste løsningen er å sikre at nettboksen er intakt. Dessverre så opplever vi av og til innbrudd i nettboksen. Det er noen som skjærer hull i nettet. Og da får vi flygeavfall ut i terrenget, forteller han.

Får hjelp til opprydding av skoleklasser

Atle Michael Hove sier at det er Finnmark miljøtjeneste som er ansvarlig for ryddingen av avfallet.

– Vi har siden i dag tidlig hatt våre ansatte som rydder opp, og vi er faktisk så heldig at vi i ettermiddag får hjelp av skoleklasser til å rydde opp. Vi håper at alt avfallet er ryddet opp i kveld eller i løpet av morgendagen, forteller han.

Rydder søppel i naturen

Ansatte ved Finnmark Miljøtjeneste rydder etter at kraftig vind blåste søppelet ut i terrenget.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK

Åtte kilometer rydding gjenstår

Også Harald Solheim forteller at de snart er ferdige.

– Vi har omtrent åtte kilometer igjen å rydde før vi er fremme i Lakselv, og jeg tror det tar opptil fire timer. Da avslutter vi ryddingen, og sier oss fornøyd, sier han.

Ryddigere etter at ansatte har ryddet avfallet som vinden blåste ut i naturen

Slik så det ut etter at ansatte ved Finnmark Miljøsenter hadde ryddet bort avfall.