Brøytebilsjåføren vurderer været for deg

Når fjelloverganger stenges eller bilister må se seg nødt til å kjøre i kolonne, er det vedlikeholdsarbeidere og brøytebilsjåfører som har tatt avgjørelsene om for dårlig vær.

Brøytebil på E134 Haukelifjell

Brøytebilsjåfører gjør en viktig jobb på fjellet om vinteren. Det er også de som tar vurderingen om overganger skal stenges eller ikke, når været herjer som verst.

Foto: Jonas S. Fougner/NRK

I formiddagstimene i dag kolliderte en trailer og tre personbiler i hverandre like ved bommen ved Båtsfjordfjellet. Politiet i Øst-Finnmark kaller hendelsen et uhell, og skylder på dårlig sikt.

– Det var veldig dårlig vær på fjellet på det tidspunktet, med dårlig sikt og mye vind. Uhellet var et resultat av det, sier leder ved operasjonssentralen, Bjørn Tormod Syversen.

Sjåførene og passasjer kom ut av det uten fysiske skader, og trafikken gikk greit forbi stedet, til tross for det dårlige været.

–Statens Vegvesen var i gang på stedet, jeg tror de skulle starte med kolonne-kjøring. Vi har ikke noe med det å gjøre, fortsetter Syversen.

Her kan du følge med på trafikkmeldinger via Statens Vegvesen.

Båtsfjordfjellet

Tre personbiler og en trailer var involvert i et uhell ved Båtsfjordfjellet i formiddagstimene i dag. - Årsaken var dårlig sikt, forklarer politiet i Øst-Finnmark.

Foto: Google Maps

Brøytebilsjåføren bestemmer

For hvem er det egentlig som tar avgjørelsen om stengte veier, når vær og vind herjer som mest over fjellene?

Det kan Arne Sætermo ved Veitrafikksentralen svare på:

– Det er entrepenører som driver vedlikehold og brøyting langs veien som skal informere om for dårlige kjøreforhold. De tar vurderingene, vi sender ut den formelle avgjørelsen, forteller trafikkoperatøren.

– Hvordan vurderes værforholdene?

– Det er veldig visuelt og fra person til person. Når det er så dårlig sikt at man ikke kan se hvor man kjører, vurderer eventuell stenging eller kolonnekjøring.

Og forskjellen på fullstendig stengt overgang og kolonnekjøring er enkel: Om sikten er slik at lave personbiler har dårlig sikt, mens høyere kjøretøy ser klart og tydelig, er kolonnekjøringen er faktum.

Kattfjordeiet stengt

Illustrasjonsbilde fra Kattfjordeidet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Stiv kuling over fjellet

Meteorologisk Institutt kan informere om at det generelt blåser kraftig over fjellene i Øst-Finnmark i dag. Det vil imidlertid avta utover dagen, i takt med at temperaturene stiger.

– Det er liten eller stiv kuling over Båtsfjordfjellet nå. Ellers er det ganske så fint vær i hele Finnmark og Troms i dag, noe som forøvrig vil endre seg frem mot i morgen, sier vakthavende meteorolog, Marit Berger.

For til tross for høyere temperaturer, vil sola forsvinne og vi må ta til takke med overskyet vær og snø i dagene fremover.