Ville skille seg ut - laget samisk merke til bilskiltet

– Det har jeg gjort for artighets skyld, for å være litt spesiell, forteller Ronnie Halonen fra Skiippagurra i Tana.

Sápmi-merke og -flagg på bilskilt
Foto: Carl-Gøran Larsson/NRK

I 2006 ble det tatt i bruk nye kjennemerker på nye norske biler, og skiltene har både flagg og bokstaven N. Det er også mulig å bestille nye skilt uten det blå feltet med N-merke og norsk flagg. I slike tilfeller blir det limt en lapp over nasjonalitetsmerket. Ronnie Halonen fikk ideen til merket sitt etter at han så en bil med hvit teip klistret over det blå feltet på skiltet.

– Bare for artighets skyld

– Jeg tenkte at jeg må gjøre noe bedre ut av det, og siden jeg bor i en samisk kommune, så tenkte jeg at da lager jeg et merke med samisk flagg og Sápmi skrevet på merket. Jeg kjenner noen som driver som grafisk designer i Vadsø, og tok kontakt med firmaet. Vi tok mål og fargeanalyser, for å få alt riktig.

Han sier at han ikke har noe imot N-merket, og at dette kun er en liten gimmick, eller påfunn for å vekke oppmerksomhet. Han sier også at dette ikke er noe politisk utspill.

– Det er bare for artighet og for å se om det gikk, sier Halonen og forteller at det i hans område er tre biler som har et slikt merke på skiltet, pluss to på Østlandet som han vet om.

– Hva slags reaksjoner har du fått fra folk på dette?

– De aller fleste reagerer med å si «nei, så tøft» og «nei, så kult». Det er ingen som ser det når de går forbi, før jeg påpeker det, og da sier de at det er stilig. Den neste reaksjonen er «er det lov?», forteller Halonen.

Ronnie Halonen

Ronnie Halonen viser fram merket han har designet til bilskiltet sitt - et merke med samisk flagg og som det står Sápmi på i stedet for N.

Foto: Carl-Gøran Larsson/NRK

Ikke blitt bedt om å fjerne det

Halonen forteller at han har vært innom både lensmann, politi, biltilsyn og på EU-kontroll med bilen, og at den har gått gjennom alle uten problemer, selv om han selv har påpekt dette.

– Jeg er blitt stoppet av politi mange ganger, de sier ingenting. Jeg er blitt stoppet i tollen, der flirte tolleren av merket og kjøpte et likedan merke. I EU-kontrollen sa de ingenting, forteller Halonen.

Ikke tillatt etter forskriftene

Men ifølge Statens vegvesen så er ikke merket til Halonen etter forskriftene.

– I Norge skal man ha en N eller ingenting i skiltet. Det er det som er tillatt etter forskriften, sier seksjonssjef Geir Arne Vian i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen i Finnmark.

– Er det mulig å få tillatelse til andre varianter, som for eksempel at det står Sápmi og med samisk flagg?

– Det tør jeg ikke å si. Det er Vegdirektoratet som avgjør det.

Vian har selv sett et par biler i trafikken med slikt merke som Halonen har, og tror folk gjør det for å vise hvor de er fra og hvor de hører hjemme.

– På en EU-kontroll skal det egentlig reageres på slikt, at de får en mangel og må ta bort det. I en utekontroll blir det sagt at man skal ta den bort. Det blir ikke gjort noe mer ut av det og man får ikke bot av det. Det er ikke trafikkfarlig, sier Vian.

Vil lage nytt merke med N og samisk flagg

Ronnie Halonen sier at det virker som at problemet er at det står «Sápmi» og ikke Norge eller N på skiltet. Derfor vil han designe et nytt skiltmerke som han vil bytte ut med det han har på skiltet nå.

– På grunn av skiltgjenkjenning i grensekontroller, så er det N´en som er viktig, så jeg tror nok at det kommer et nytt opplag nå med samisk flagg og N-merke, så da er det vel greit, tror Halonen.