Inuittene vil vite sannheten

Inuit Circumpolar Council (ICC) foreslår å etablere en sannhetskommisjon som gransker Danmarks "Barneeksperiment" fra 1951.

overgrep

Illustrasjonsbilde.

Inuittorganisasjonen ICC bringer nå forslaget om en sannhetskommisjon tilbake på dagsorden, i saken om "Barneeksperimentet" i 1951.

Flere av barna selv, som i dag er voksne, samt familier og eksperter peker på at de har krav på en unnskyldning fra staten, på samme måte som urfolk i Australia og Canada har fått det for lignende overgrep.

LES OGSÅ: – Grønland må ta opp overgrepene

LES OGSÅ: – I tausheten lever overgrepet videre

– En stor ulykke

Det er ICC enig i, men formann Aqqaluk Lynge sier samtidig at det skal mere til.

– Det Danmark gjorde for 60 år siden var jo rent overformynderi ovenfor foreldre og barn, og på den måten har vi også mistet noen av våre egne fordi de ble tvangsflyttet til en annen kultur og på den måten har mistet sin egen identitet. Det er den største ulykken ved en slik sak, sier Aqqaluk Lynge til Kalaallit Nunaata Radioa .

Han henviser til blant annet eksperimentet i 1951, hvor 22 grønlandske barn ble utvalgt som eliteelever i det nye danske skolevesen. De ble fjernet fra foreldre og familie, sendt til Danmark, og kom senere på barnehjem eller ble bortadoptert til danske familier.

Hvordan det kunne skje, har myndighetene aldri forklart. Men både de impliserte og eksperter peker på at det er behov for en offisiell dansk unnskyldning.

– Erstatning og rettssak

ICC-formann Aqqaluk Lynge mener at en offisiell dansk unnskyldning ikke er nok.

– Jeg synes at de skal be om unnskyldning, og det skal også være en erstatning og en rettssak omkring dette forholdet. Men spørsmålet er hvordan vi i Grønland finner ut av å sette ting på plass om vår kolonihistorie. Det er egentlig en sannhedskommisjon det er bruk for. Ideen kommer opp hver gang vi diskuterer dette forholdet. Grønlendere og dansker har nemlig aldri gjennomført en "terapeutisk diskusjon" om dette spørsmålet, fordi det gjør for ondt på oss alle sammen, forklarer Lynge.