NRK Meny
Normal

Vil vinne Finnmarksløpet

Tanaværing har stor tro på at han kan gjøre det godt på 50 mila under årets Finnmarksløp.

Dag Broch

Tanaværingen Dag Broch under Finnmarksløpet 2010.

Foto: Reiulf Grønnevik / Pressebilde

– Nå er det stort sett bare deltakelse i Finnmarksløpet som surrer i hodet mitt hele tiden. Slik har det vært hele høsten og vinteren mens vi har drevet og trent, forklarer Dag Broch fra Tana til NRK Sápmi.

Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp og starter lørdag 12. mars i Alta sentrum.

– Mye tid og penger

Tanaværingen har tro på at han og hundene skal klare seg godt i årets Finnmarksløp.

Siden i høst har han brukt alt av fritid og penger til å komme i form til løpet som starter i Alta lørdag.

Fra starten på Finnmarksløpet i 2010

Fra starten av Finnmarksløpet 2010.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Akkurat det med penger har jeg faktisk ikke turt å regne på. Jeg pleier å si det slik at jeg bruker all tiden min og alle mine penger på dette, sier Dag Broch og ler.

Han legger til at i hundeløpsmiljøet pleier man å si at en topp hundeløper må ha tilbakelagt minst tretusen kilometer med trening, fra høsten til tiden før jul, for å ha en sjanse til å kunne hevde seg.

– Etter nyttår slapper vi litt mer av, forklarer Broch.

Broch regner med å være i mål mandag ettermiddag, det vil si litt over to døgn på 50 mila.

Ikke lenger noen fersking

Dag Broch deltar for tredje gang i Finnmarksløpet. Første gang ble han nummer 38. I fjor ble det 14. plass og med et glimt i øyet ser han nå muligheten for å havne øverst.

– Så hvis man fortsetter å tegne kurven så må jeg jo bli bedre enn nummer en. Der er min ambisjon, sier Dag Broch. Etter en kort stillhet ler han igjen.

Totalt er det nå påmeldt 110 løpere til årets Finnmarksløp, 76 i 500 kilometersklassen og 34 i det som er Europas lengste hundeløp, 1000 kilometeren.

Trond Anton Andersen, presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet, sier de er inne i en hektisk periode nå med å få alt på plass.

– Jeg tror man sakte men sikkert blir mer profesjonell år for år, men det er ikke tvil om at akkurat nå er det alvorlig hektisk her og det er veldig mye som skal på plass. Man sitter ikke med en følelse om at alt går på skinner. Det er utrolig mye logistikk som skal gjøres på forhånd, men vi føler at vi er i rute. Dette blir skikkelig artig, sier Andersen.