Hopp til innhold

Vil utvide nasjonalparken

Fylkesmannen i Finnmark arbeider med en mulig utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark.

Fint vær, fin natur
Foto: Creative Commons - Kristian Thøgersen, Flickr

Fylkesmannen i Finnmark har på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning startet arbeidet med å utrede en mulig utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark.

Størstedelen av dagens nasjonalpark ligger i Kautokeino kommune og grenser til den finske nasjonalparken Lemmenjoki. Det meste av det foreslåtte utvidelsesområdet ligger i Karasjok kommune.

Utredningsområdet omfatter store deler av Goššjohkdalen, samt Anárjohkdalen sør for utløpet av Goššjohka, et område på drøyt 624 km2.

Fylkesmannens kart over området (ekstern lenke).

Lite påvirket av menneskelig aktivitet

Området er lite påvirket av menneskelig aktivitet, og har viktige lokaliteter for biologisk mangfold.

Fylkesmannen i Finnmark har nå sendt på høring et varsel om oppstart av verneplanarbeid og melding om konsekvensutredning for en mulig utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark.

Frist for uttalelser er satt til 30. juni 2009. Hensikten med høringen er å få innspill til hva som skal utredes før Fylkesmannen kan fremme et verneforslag for området.

Et forslag om vern med konsekvensutredning vil bli sendt på høring ved slutten av 2009 eventuelt tidlig i 2010.

På oppdrag fra DN

Fylkesmannen utreder en mulig utvidelse av Øvre Anárjohka nasjonalpark på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN), med bakgrunn i St.meld. nr. 62 (1991-92) Ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge.

På grunn av utredningsområdets størrelse (over 500 km2) kreves det en konsekvensutredning etter plan- og bygningsloven.

Første trinn i en slik konsekvensutredningen er en melding der tiltaket, det berørte området og berørte interesser presenteres. Meldingen inneholder også et forslag til hva som bør konsekvensutredes – et utkast til utredningsprogram.

Konsekvensutredningen skal blant annet kartlegge verneverdier, brukerinteresser, inngrep og konsekvenser av ulike vernealternativer innenfor utredningsområdet.

Det er Direktoratet for naturforvaltning i egenskap av ansvarlig myndighet etter plan- og bygningsloven som fastsetter endelig utredningsprogram.

Sendt på høring

Når konsekvensutredningen er ferdig, vil den blir sendt på høring og lagt ut til offentlig ettersyn sammen med et forslag om vern.

Verneforslaget skal basere seg på konsekvensutredningen, og vil omfatte hele eller deler av utredningsområdet.

Dette dokumentet vil bli sendt på høring ved slutten av 2009 eventuelt tidlig i 2010.

Først da er tiden kommet for høringspartene til å uttale seg til selve spørsmålet om vern eller ikke, bestemmelser i verneforskrifter og lignende, opplyser Fylkesmannen i Finnmark (ekstern lenke) på sin hjemmeside.

Fylkesmannen har nedsatt et lokalt arbeidsutvalg som skal rådgi Fylkesmannen i verneplanprosessen. Utvalgets sammensetning og mandat er framkommet etter konsultasjoner mellom Fylkesmannen og Sametinget.

Møtene i arbeidsutvalget regnes som konsultasjoner, og det føres protokoll fra møtene.

Målsetningen er at Fylkesmannen og arbeidsutvalget skal enes om vernegrenser, vernebestemmelser og så videre. Dersom man ikke blir enige skal begges valgte løsning sendes på høring og følge prosessen videre helt fram mot vedtak i Regjeringen.


Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel