Vil ta dine pensjonspenger ut av «The Black Snake»

Miljøpartiet De Grønne mener det er uetisk av Oljefondet å investere 11 milliarder i selskapene bak det omstridte oljerøret. Privatbankene har trukket seg for lengst.

People display a banner to protest in front of the venue of Swiss bank Credit Suisse's annual shareholder meeting in Zurich

PROTESTER: Aktivister har i flere år protestert mot at store investor banker har penger i selskaper som eier og bygger oljerørledninger i urfolks områder i USA og Canada. Donald Trump ga i fjor grønt lys til konstruksjonen av flere av oljerørledningene som i utgangspunktet var stoppet.

Foto: Arnd Wiegmann / Reuters

Alle norske banker og flere internasjonale banker solgte sine aksjeinvesteringer i selskapene som eier og drifter den omstridte oljerørledningen Dakota Access (DAPL) – også kjent som «The Black Snake».

Allikevel holder Statens pensjonsfond utland (SPU) eller Oljefondet på sine investeringer. 11 milliarder av det norske folks sparepenger er investert i selskapene.

Nå mener Miljøpartiet De Grønne (MDG) at det er på tide at også oljefondet trekker sine investeringer.

Arild Hermstad fra Miljøpartiet De Grønne står ute

– GOD IDÉ: MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad viser til at Oljefondet selv har sagt at det kan være en god idé å selge seg ut av olje- og gass for å bremse klimagassutslippene. Han mener det derfor haster med å få støtte til forslaget fra de andre partiene på Stortinget.

Foto: Calle Huth

– Jeg synes at vi nordmenn burde sove dårlig om natten når vi vet at våre sparepenger er med og finansierer så grove brudd på urfolksrettigheter, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad til NRK.

En urgammel spådom

«The Black Snake» navnet kommer fra en urgammel spådom blant Dakota og Lakota folkene i Nord Dakota i USA. Om noe ondt som kommer til å true folket.

Til NRK har urfolkene i Standing Rock Sioux reservatet sagt at dette onde har manifestert seg i oljerørledningen DAPL. De mener den nesten 2000 km lange rørledningen truer drikkevannet deres, og viser til at utbyggingen allerede har ødelagt gamle gravplasser.

Protestene mot «The Black Snake» kalles den største felles demonstrasjonen av urfolk, og har skapt engasjement over hele verden.

Flere norske banker hadde investert i selskapene bak rørledningen. Protestene førte til at bankene trakk seg ut én etter en.

Oljefondets investeringer i DAPL-selskaper per 31.12.2017

Navn på selskap

Oljefondets investeringer

Energy Transfer LP

2 071 382 487

Phillips 66 / Phillips 66 Partners

4 691 543 379

Marathan Petroleum

3 616 747 415

Enbridge Energy Partners

818 793 200

Totalt:

11 198 466 481

Ungdomsleder: – Lei meg

At Oljefondet fortsatt investerer i selskapene mener Dávvet Bruun-Solbakk fra ungdomsorganisasjonen Noereh er helt feil. Oljefondet er nemlig pengene som skal sikre det norske folks fremtid når inntektene fra norsk olje tar slutt.

– Jeg blir lei meg av tanken på at mine penger går til å støtte «DAPL». Derfor er det viktig at vi gjør alt det vi kan for å stoppe det og opplyse folk om at det er dette pengene dine går til, sier Noereh-leder Bruun-Solbakk.

Davvet Bruun Solbakk

OPPGITT: Leder i ungdomsorganisasjonen Noereh er oppgitt og lei seg over at pengene hans går for å støtte «The Black Snake». I fjor brukte organisasjonen mye tid på å overtale banker og finansiører å trekke seg fra prosjektet.

Foto: PRIVAT

Han håper på at stortingspolitikerne skjønner alvoret i saken.

– Den norske stat kan ikke være med på forurensingen av naturen til våre brødre og søstre i Amerika, sier Bruun-Solbakk.

Vil ha urfolks rettigheter som grunnlag

Oljefondet har egne regler for hvordan investeringene skal foregå. Disse kalles etiske retningslinjer og skal blant annet sikre at Oljefondet ikke investerer i våpen og tobakk.

MDG mener at Oljefondet også må ha FNs urfolkskonvensjon med i retningslinjene. Urfolkskonvensjonens hensikt er å sikre verdens urfolksrettigheter til å videreføre sin kultur.

– Det gir meg en flau smak som nordmann å vite at jeg er med på å investere i selskaper som ødelegger livsgrunnlaget for urfolk. Det gjør at jeg kommer til å bruke den innflytelsen jeg har til å påvirke Oljefondet til å i stedet investere i fremtidsrettede selskap, sier Hermstad.

Mudassar Kapur på Stortinget

FINANSKOMITEEN: Det er Stortingets finanskomité som kommer med hvilke innstillinger Stortinget bør ha i forhold til Oljefondet. Høyres Mudassar Kapur (midten) sier at det er Etikkrådet som avgjør hvorvidt investeringene i DAPL-selskapene er uetiske.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Slår inn åpne dører

Høyres stortingsrepresentant Mudassar Kapur sitter i finanskomiteen på Stortinget. Han mener at det ikke er nødvendig å presisere Oljefondets retningslinjer ytterligere.

– Det er tverrpolitisk enighet om å støtte urfolks rettigheter, så dette forslaget slår inn åpne dører. Ingen enkeltkonvensjoner er nevnt, men retningslinjene inneholder allerede bestemmelser om menneskerettigheter, og selskaper kan allerede i dag utelukkes fra Statens pensjonsfond utland (SPU) på grunnlag av grove eller systematiske menneskerettsbrudd, skriver Kapur.

FILE PHOTO: Construction equipment sits near a Dakota Access Pipeline construction site off County Road 135 near the town of Cannon Ball

DAPL: På torsdag behandler Stortinget meldingen om forvaltningen av Oljefondet. I den anledning fremmer MDG forslaget sitt. Dersom de får flertall vil norske investeringer i DAPL trekkes ut.

Foto: Josh Morgan / Reuters