NRK Meny
Normal

Vil sy samekofte til Oslos ordfører

Neste gang Samefolkets dag feires i hovedstaden kan det være med en ordfører i samekofte. Fabian Stang er langt i fra avvisende.

Ellen Kristina Saba

Høyres sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba fra Tana mener hovedstadens ordfører også bør ha samekofte.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg tar imot det jeg får. Hvis noen vil gi samekofte til embetet her, så kunne det vært spennende å hatt på den store dagen, sier Oslo-ordfører Fabian Stang til NRK.

Det er Høyres sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba fra Tana som kommer med idéen om at også ordførerer i landets hovedstad bør ha kofte.

Hun viser til at Tromsøs ordfører pynter seg i kofta ved ulike anledninger og festlligheter.

– Naturlig at Oslos ordfører har kofte

– I Oslo bor det svært mange samer som kommer fra hele landet. Derfor ville det vært en viktig og fin symbolhandling av ordføreren å ta på seg kofta under feiringen av 6. februar, sier Saba til NRK.

Fabian Stang sier Oslo kommune i en årrekke har invitert samene til lunsj på rådhuset. I utgangspunktet er dette en fin markering. Han sier det for ham har vært naturlig med dress. Likevel er han åpen for skifte i kleskoden hvis noen skulle gi kommunen samekofte.

Og at den sittende ordføreren har slanket seg kan gjøre det litt lettere.

– Jeg har ihvertfall blitt litt lettere ettersom jeg har gått ned litt i vekt. Det går ikke så mye stoff nå som det ville gjort for et år siden. Men nå er det jo snart 6. februar, så kanskje jeg har en kofte å ha på meg da, sier Stang.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fabian Stang

Fabian Stang viser ordfører-galleriet på rådhuset. Om det vil henge et maleri av en koftekledd ordfører her, gjenstår å se.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Kofte-konkurranse

I Oslo bor det samer fra hele landet. Hver landsdel har sine koftevarianter. For Ellen Kristina Saba som også er kommunestyrerepresentant i Tana, er valget enkelt.

– Jeg kan omså sy en lett kofte fra Tana til Fabian Stang. Han ville vært svært flott i den, sier hun.

Samtidig foreslår hun at det kanskje ville vært en idé å starte en konkurranse blant samene i Norge som gikk ut på finne den mest egnede kofta til ordføreren.

– Så kunne Oslo selv valgt kofte. Dette ville vært en fin anledning til å gjøre de ulike koftene mer kjent, sier Saba.

Selv er Oslos ordfører avventende til en slik utfordring.

– Det blir vanskelig å velge. Bare den er norsk, altså fra et sted på norsk side av grensen, så regner jeg med at den er vakker, og vil kle meg og de andre ordførerne som kommer etter meg, sier Fabian Stang til NRK.