Vil svømme over Porsangerfjorden

Ingen har ennå svømt den godt over en mil lange strekningen over Porsangerfjorden i Finnmark. I helga kan det skje.

Knut-Einar Kristiansen

Knut Einar Kristiansen driver i disse dager på med svømmetrening i Porsangerfjorden. – Det er viktig å vende seg til å svømme i kaldt saltvann, forklarer han.

Foto: Privat

– Det er en utfordring jeg har bestemt meg for å gjennomføre. For noen år siden satt jeg og så på de olympiske sommerlekene. Der hadde de en mil maratonsvømming som en av svømmedistansene. Da tenkte jeg at det der skal nok jeg også klare, jeg skal nok klare å svømme en mil. Jeg kunne ikke tenke meg en bedre plass å gjøre det enn i nærheten av hjemplassen min, sier Knut Einar Kristiansen (51).

Han er opprinnelig fra den lille grenda Brenna i Porsanger, men har de siste 14 årene bodd i Leeds i England. Der jobber han i transportbransjen.

– Meg bekjent er det ingen som ennå har svømt over Porsangerfjorden, sier den utflytta brennaværingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Porsangerfjorden

Det er ingen enkel oppgave å svømme over Porsangerfjorden. Kaldt vann, ustabilt vær, bølger og vekslende strømforhold er noe av det som vil møte svømmeren i sitt forsøk på å krysse fjorden.

Foto: Ann Kristin Mathisen / Privat

Fra Aronberget til Trollholmsund

Svømmeturen starter i Aronberget i nærheten av Børselv, drøye 30 km fra kommunesenteret Lakselv. Turen skal etter planene ende på den andre siden av fjorden i Trollholmsund.

Strekningen skal være cirka 11 km, muligens enda lenger.

Knut-Einar Kristiansen

Knut Einar Kristiansen bruker våtdrakt i håp om å tåle å være lenge i det kalde vannet.

Foto: Privat

– Jeg har en kamerat som har en hytte på andre siden av fjorden, og han har lovt å varme opp badstuen til jeg kommer over, forklarer Kristiansen.

Til NRK opplyser han at vanntemperaturen på onsdag var på 15 grader Celcius.

– Ideelt sett bør det være i hvertfall par grader over det jeg opplevde i går. Selv med 15 grader skal det være mulig å gjennomføre svømmeturen, men man må uansett vende seg til slike temperaturer for å klare å holde ut i de rundt fire timene det tar å svømme over, sier Kristiansen.

Det er ikke bare vanntemperaturen som er en utfordring. I Porsangerfjorden er det blant annet sterke strømmer når sjøen skifter mellom flo og fjære.

– Man må jo tenke på litt om det med strømforholdene. Hvis det klaffer slik at jeg kan starte når det er strømskifte, så er nok det det ideelle. Det kommer til å påvirke den tiden man bruker på å svømme over fjorden, opplyser Kristiansen.

Kristiansen har i alle år holdt seg i god form og han liker utfordringer.

– Jeg driver vanligvis på med utholdenhetsidretter som sykling, løping og svømming. I trening har jeg svømt godt over en halv mil. Det er kun en personlig utfordring å tøye grensene mine littegrann, sier Kristiansen.

Det neste på programmet for tøffingen fra Brenna er et terrengmaraton i England i september.

Svømme over Porsangerfjorden

Kartet viser den planlagte svømmeruta over Porsangerfjorden.

Foto: Privat