Hopp til innhold

Vil suse avgårde i nabokommunens kofte i protest

NYBAKT EUROPAMESTER, MORTEN BLIEN: – Jeg har allerede skaffet meg karasjokkofta. Denne skal jeg med stolthet ha på meg i mitt verdensrekordførsøk.

Morten Blien trener på vanncross med snøskuter

I FULL GANG MED TRENINGA: Tanaværingen, Morten Blien, har satt som mål å slette dagens verdensrekord som er på 180 kilometer.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Morten Blien (30) fra Tana har likevel fått tillatelse til å kjøre med snøskuter på Tanaelva. Men det er bare en hake ved det; I sitt forsøk på å sette verdensrekord i antall kilometer med sneskuter på vann, må han ha på seg karasjokkofte. Dette ifølge den samiske avisa Ávvir .

– Det synes jeg er helt greit, svarer Morten Blien selv, nybakt europamester i vanncross. Nå ser han frem til å sette verdensrekord.

Morten Blien

STADIG NYE MÅL: Morten Blien ble sist helg europamester i var

Foto: Harry Johansen / Govas

Det er nemlig nabokommunen, Karasjok, som kan berge Bliens verdensrekorddrøm . For å kunne bruke sneskuter på åpent vann, må det søkes om dispensasjon.

Karasjok har svart ja, mens hans hjemkommune, Tana, har avslått søknaden to ganger.

Kan ikke krysse grensen til Tana

Den opprinnelige planen var å starte fra Ássebákti i Karasjok kommune, på elva Kárášjohka til elvesamløpet med Anárjohka hvor elvene danner Tanaelva. Herfra på Tanaelva videre helt til Tanamunningen. Hele denne strekningen er på 250 kilometer.

Dersom Tana kommune ikke endrer sitt standpunkt, må verdensrekordforsøket gjennomføres på den delen av Tanavassdraget som kun ligger innenfor Karasjoks kommunegrenser.

– Ingen grunn til å avslå

– Siden kjøringa vil foregå på høsten etter at fiskesesongen er over, fant vi ingen grunn til å avslå søknaden, forteller leder Edvald Nordsletta i dispensasjonsutvalget i Karasjok til Ávvir.

Morten Blien er glad for redninga fra nabokommunen.

– Jeg har allerede skaffet meg karasjokkofte. Den vil jeg ha på meg med stolthet, gliser Blien.

– Opptil politikerne å endre vedtaket

I sitt forsøk på å sette verdensrekord, hadde den meritterte crosskjøreren fra Tana håpet på å sette hjemkommunen på kartet.

– Men slik blir det dessverre ikke, svarer Blien.

Håvald Hansen som er leder i Tana kommunens motorferdselsdispensasjonsutvalg, flirer godt når han hører forutsetningene som nabokommunene har satt.

– De om det, svarer Hansen.

Selv har ingen planer å omgjøre vedtaket som disputvalget i Tana har gjort.

– Men dersom lokalpolitikere ikke liker vedtaket, kan de ta opp saka i formannskapet eller i kommunestyret, svarer Håvald Hansen.

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK