NRK Meny
Normal

Diskuterer sammenslåing av lensmannskontorer

Den siste tiden har det foregått diskusjoner i Nord-Salten om hvor fremtidens lensmannskontor skal være.

Tysfjord lennsmannskontor - Divtasvuona lænnska

Trolig vil kontoret i Kjøpsvik i Tysfjord fungere som en slags servicekontor som holder åpent noen dager i uka.

Foto: Sander Andersen

I dag har Steigen, Tysfjord og Hamarøy i Nordland hvert sitt lensmannskontor. Avisa Nordland skriver at fungerende politimester i Salten, Heidi Kløkstad og lennsmann Petter Grønås fra Fauske ønsker å etablere et felles lensmannskontor for disse kommunene på Innhavet i Hamarøy.

Heidi Kløkstad

Fungerende politimester i Salten, Heidi Kløkstad vil slå sammen lensmannskontorene i Nord-Salten.

Foto: Ola Helness / NRK

– Politiet skal kunne komme innen rimelig tid når behovet tilsier det. For å klare det må vi ha nok politifolk tilgjengelig når det trengs. Derfor ønsker vi sammenslåing av kontorer, sa Kløkstad i forrige uke.

Motstand fra Steigen

Men Steigen er i mot denne løsningen, opplyser ordfører Asle Schrøder til Avisa Nordland.

Asle Schrøder

Asle Schrøder opplyser at Steigen er i mot denne løsningen.

Foto: Sander Andersen

– Det høres veldig bra ut å få til en politistyrke på åtte personer i Nord-Salten, men er det nødvendig å plassere alle på Innhavet, spør Schrøder.

Foreslår Ulvsvåg

Stein Valle fra Ulvsvåg foreslår at kontorene bør plasseres på Ulvsvåg i stedet for hvis Steigen ikke deltar på samarbeidet, fordi han mener Ulvsvåg er sentralt plassert i Hamarøy og Tysfjord vestside.

Eirik Valle

Eirik Valle foreslår å legge lensmannskontoret til Ulvsvåg dersom Steigen ikke blir med på samarbeidet.

Foto: Lokalavisa NordSalten

– Det vil være skivebom å reise et nytt, kostbart bygg for blålysfunksjoner på Innhavet hvis lensmannskontoret i Steigen ikke flyttes dit. Enda mer skivebom blir det hvis Steigen heller ikke blir med på det framtidige legevaktsamarbeidet i regionen, slik kommunen antyder, sier Valle til Avisa Nordland.

Servicekontor i Kjøpsvik

Et annet spørsmål som reiser seg er hva som skjer med lensmannskontoret i Tysfjord, som i dag er plassert på østsiden av fjorden, hvis vestsidens lensmannstjenester slås sammen med Hamarøy og Steigen. Trolig vil kontoret i Kjøpsvik fungere som en slags servicekontor som holder åpent noen dager i uka.

– Det betyr i praksis at vi deler av uken opprettholder det tilbudet man i dag har i Kjøpsvik, sier stasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik Politistasjon til Avisa Nordland.

Tysfjord kommunestyre behandler saken 17. juni, og driftsutvalget anbefaler kommunestyret å følge forslaget om å slå sammen Steigen, Hamarøy og Tysfjord vestside til ett lensmannskontor.