NRK Meny
Normal

Vil skolere lærere

Den samiske forfatteren og kulturarbeideren, Sigbjørn Skåden, vil tilby å gi kurs til lærerne på skolen der adjunkten som skrev leserinnlegget om at samer ikke er urfolk jobber.

Sigbjørn Skåden

Sigbjørn Skåden.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Jeg tenkte at dette kanskje er en person som trenger å lære litt om samisk historie og samiske forhold, sier han til NRK.


Tilbyr seg å holde det på nytt


Skåden har tidligere besøk skolen hvor Nordmark jobber og hatt et lite opplegg hvor han har snakket om samisk historie, kultur og språk for elevene. Han forteller selv at det er et opplegg han har hatt mange plasser i forbindelse med den kulturelle skolesekken.

– Det er et enkelt opplegg hvor man får presentert samisk historie på en veldig kort og lettfattelig måte, så får man vite litt om hvordan situasjonen er i dag, hvordan det kan være å være same i dag. Det er et opplegg som også kan passe voksne som trenger mer kunnskap om samer.

Han har i en mail til skolens rektor tilbudt seg å komme tilbake for å ha det samme opplegge, men denne gangen for de ansatte ved skolen.

– Det er jo også sånn at når en person bruker yrkestittelen sin, så er det jo klart at hun knytter innlegget til sitt virke på skolen og derfor følte jeg at det var relevant å ta kontakt med rektor for å tilby alle på skolen det å lære mer om samer, sier han.

Kunnskap skader ikke

Skåden nevner at han selv kommer fra Harstads nabokommune, Skånland, og han syns det er viktig å bidra til å spre kunnskap om samer på en positiv måte.

– Jeg tenker såpass at kunnskap aldri kan skade folk. Her er det i hvert fall en person i lærerstaben som tydeligvis ikke vet så veldig mye om samisk historie i området eller samisk historie generelt, avslutter han.