- Alle må lære seg samisk

Alle i Norge må kunne lære seg samisk. Det er visjonen til Johan Vasara. Under Ap-landsmøtet fremmet han forslaget.

Johan Vasara
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Jeg synes det er helt naturlig at alle barn i Norge får tilbud om å lære seg samisk, sier Vasara som er delegat på landsmøtet i Arbeiderpartiet.

21-åringen er også leder i Finnmark AUF. Han er klar over at forslaget vil vekke reaksjoner.

Kronprinsparet ga uttrykk for at de kunne tenke seg at deres barn lærte seg samisk. Det skjedde under besøket i Karasjok og Kautokeino i februar.

LES OGSÅ: Vurderer samiskundervisning til barna

LES OGSÅ: Ber de kongelige å lære seg samisk

Ikke i morgen

Johan Vasara innrømmer at det ikke er realistisk å tro at forslaget er mulig å gjennomføre med det første.

- I morgen ville nok ikke dette vært realistisk, men med tiden må det bli det. Både Arbeiderpartiet, regjeringen og staten må tørre å satse på det. I alle fall er det viktig å snakke om det, sier han til NRK.

Ap-nestleder Helga Pedersen tror det i første omgang er viktigst at skoleelever i de samiske områdene skal kunne velge samisk i stedet for sidemål.

- Det er viktigst å kunne gi et tilbud til elever som ønsker å lære seg samisk, svarer hun på spørsmålet om samisk bør bli et obligatorisk fag for absolutt alle.

Like før Helga Pedersen ble valgt til ny nestleder i Ap for to år siden, snakket hun samisk for første gang - offentlig. Da fortalte hun også at datteren Anna skulle lære seg samisk.

Helga Pedersen

Helga Pedersen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Velge bort nynorsk

I partiets program fram til 2013 går Ap innfor at nynorsk skal kunne velges bort.

- Vi vet at det finnes mange elever i for eksempel Finnmark som godt kunne tenke seg å lære seg samisk selv om dem ikke har hatt det som første- eller andre språk i grunnskolen. Mange synes imidlertid at det er en for stor belastning å både ha nynorsk og samisk. Derfor mener vi at elevene skal kunne slippe å ha nynorsk hvis de velger samisk, forklarer Helga Pedersen.

AUF-leder i Finnmark, Johan Vasara, synes dette er en god start på visjonen hans om å gjøre samisk til et språk som alle i Norge kan lære.

- Samisk er likestilt med norsk, og det må det også være i praksis. Derfor må samisk kunne velges også av norske elever. Jeg synes dette er helt naturlig.