Hopp til innhold

Vil reise samisk minnesmerke på kirkegård i Trondheim

Varaordfører Knut Fagerbakke i Trondheim kommune vil jobbe for at det snarest mulig blir satt opp et minnesmerke for de tvangevakuerte samene som døde i Trondheim og ble gravlagt på Stavne kirkegård.

Stavne kirkegård i Trondheim

Stavne kirkegård i Trondheim

Foto: Kjetil Aa

På grunn av tvangsevakueringa av Nord-Troms og Finnmark måtte mange samer reise sørover, noen reiste til Trondheim. Noen av dem returnerte aldri hjem igjen og døde der. På Stavne kirkegård i Trondheim er mange samer gravlagt.

28 tvangsevakuerte gravlagt

Dette kom fram under markeringen av samenes nasjonaldag i Trondheim, hvor samiske spor i Trondheim by var hovedtema. Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim kommune sa i sin hilsningstale at han allerede denne uka vil ta initiativ til å få opp et minnesmerke etter de døde samene.

Knut Fagerbakke (SV), varaordfører Trondheim

Knut Fagerbakke (SV), varaordfører Trondheim

Foto: Aksel Kroglund Persson

– Det er to årsaker som er veldig viktige. Det ene er det historiske, med selve tvangsevakueringen. Det er 28 tvangsevakuerte som ligger gravlagt på Stavne gravplass uten noe som helst minnesmerke eller navn. Mange av disse var samer, 20 av de var enten samer eller kvener. Jeg synes det er viktig å markere det overfor den samiske befolkningen, slik at alle de etterlatte kan få muligheten til å søke gravene for å minnes dem de har mistet.

– Skylder de etterlatte et skikkelig minnesmerke

Fagerbakke forteller at mange etterkommere etter krigen har lett etter gravplassene til sine kjære uten å finne gravplassene. Opprinnelig var disse gravene merket med kors, men gravene er for lengst tilbakeført kirkegården. Etter det har det ikke vært noen slags minnesmerke om de døde.

– Det er lenge siden vi hadde disse henvendelsene, det var på 1950- og -60-tallet, men likevel mener jeg at vi skylder de etterlatte å sette opp et skikkelig minnesmerke som viser hvem som ligger der og historien bak.

– Hva vet dere om historien bak?

– Vi vet veldig lite om hver enkelt, men vi vet mye om de samlet, for de var noen av de som ble tvangsevakuert under krigen. Det er en skrekkelig og veldig sterk historie i seg selv som jeg mener bør også markeres i Trondheim, for Trondheim var en transittby for alle som kom sør for Helgeland. Det var utrolig mange av de tvangsevakuerte som var i Trondheim, samtidig som dette er de som vi vet om døde på grunn av alt det som skjedde, de døde på grunn av tvangsevakueringen.

Håper at minnesmerke kan bli reist snarest

Det er ført prokoller av kirkevergen, så Trondheim kommune vet navnene og alderen på alle de som ble gravlagt der, men nøyaktig hvor den enkelte ble gravlagt vet de ikke.

– Derfor foreslår jeg at det kommer opp et felles minnesmerke som forteller tvangsevakueringshistorien og hvem det er som ligger gravlagt der.

Formannskapet i Trondheim kommune har slutta seg til forslaget til Fagerbakke om å jobbe videre med saken. Fagerbakke håper at et minnesmerke kan bli reist snarest, og i alle fall til 6. februar 2017.

– Da er det 100 års-jubileum for den første samiske kongressen, som var i Trondheim 6. februar 1917.

Avisa Ságat hadde forrige uke sak om de deporterte som forsvant i 1944/45. De skriver at i alt 33 fra Finnmark og Nord-Troms er begravd på Stavne kirkegård, og de har også laget liste over dem med blant annet navn, alder og hvor de var fra. 28 av de tvangsevakuerte er begravd i navnløse graver, skriver avisa.

Korte nyheter