– Ingen i Norge snakker østsamisk lenger

Det østsamiske språket er utdødd i Norge. Nå ønsker en kvinne i Pasvikdalen i Øst-Finnmark å gjenopplive det som skulle vært hennes morsmål.

Venke Tørmænen.

Venke Tørmænen har bare minnene igjen av det østsamiske språket, som hun hørte siste gang i sine barndomstrakter mens hennes bestemor levde.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er vel ingen i Norge som snakker østsamisk lenger, jeg tror den forsvant med min bestemors generasjon, sier Venke Tørmænen.

Hjemme i Pasvik i Sør-varanger sitter hun og blar i gamle bilder.

– Der er min bestemor, sier hun og peker.

Siste gang Venke hørte samisk i sitt barndomshjem var da bestemoren levde.

Underviser i østsamisk

Det eksisterer ti samiske språk og østsamisk er et av dem . Det finnes ca 1000 personer som kan kalle seg østsame. 150 av de bor i Norge i Pasvikdalen og Neiden.

De flerste østsamene ca 600 personer bor i Finland i Nellim ved Enarejärvi og Sevettijärvi-området.

Mens østsamisk er forsvunnet i Norge så brukes språket fortsatt aktivt i nabolandet Finland. Seija Sivertsen som jobber som lærer på Sevettiärvi skole er glad for at språket fortsatt snakkes.

– Jeg synes det er flott . Vi kan snakke samisk her på skolen, vi har språkbad og våre eldre kan snakke samisk, sier Sivertsen.

Seija Sivertsen.

Lærer Seija Sivertsen i Sevettijärvi, er glad for at også unge ønsker å lære østsamisk.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Look to Finland

Venke Tørmænen håper at internasjonalt samarbeidet kan gjenopplive det østsamiske språket i Norge. Hun tror at eneste måten å få dette til på er å lære av sine slektninger i Finland.

– Det er vel kanskje først og fremst vårt eget ansvar, at vi er nødt til å gjøre en jobb, men vi må ha hjelp, vi klarer ikke dette uten hjelp, sier hun.

Sevettijärvi

I Sevettijärvi i Finland er østsamisk fortsatt i bruk. Spørsmålet er om de som er språkbærere her kan hjelpe å gjenopplive det østsamiske språket i nabolandet.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK