Vil opprette samisk barnehage i Trondheim

Trondheim skal etablere et barnehagetilbud for samiske barn. Tilbudet skal være på plass neste år, for da er det 100 år siden det første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim.

Sverresborg friluftsbarnehage på tur.

Sverresborg friluftsbarnehage på tur i bymarka. En av mulighetene Trondheim kommune har er å etablere et samisk språk- og kulturbarnehagetilbud som del av eksisterende barnehagetilbud ved Sverresborg Trøndelag folkemuseum, som i 2017 skal ha sørsamisk kultur som sitt hovedfokus.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Samiske foreninger i Trondheim møtte nylig varaordfører Hilde Opoku etter at at flere samer opplevde hets på den samiske nasjonaldagen . Da tok Kristin Sara i Samisk Rom blant annet opp en hjertesak for det samiske miljøet, nemlig å få på plass en barnehage som legger vekt på samisk språk- og kulturtilbud.

Håper at tilbudet er på plass neste år

I gårsdagens formannskapsmøte stilte varaordfører i Trondheim Hilde Opoku (MDG) spørsmål til rådmannen i Trondheim kommune om hva rådmannen gjør for å sikre samisk språk og kultur i skoler og barnehager.

Kristin Sara og Hilde Opoku.

Varaordfører Hilde Opoku har møtt representanter fra flere samiske organisasjoner. Kristin Sara i Samisk Rom tok blant annet opp en hjertesak for det samiske miljøet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Vedtaket ble at formannskapet ber om en sak før sommeren som konkretiserer hvordan Trondheim kan etablere en samisk språk og kulturbarnehage med mål om etablering i 2017.

Trondheim skal i 2017 være vertsby for den nasjonale markeringen av 100-årsjubileet for samisk rettighetsarbeid.

Det passer bra at barnehagen står klar til jubileet, mener varaordfører Hilde Opoku.

– Vi håper at vi skal ha et samiskspråklig barnehagetilbud ved en av byens barnehager allerede til neste år når det er hundre års jubileum.

– Har ikke tatt vårt ansvar på alvor

Opoku synes det er viktig at man i Trondheim får en egen barnehage som tar ansvar for det samiske.

– Tråante, eller Trondheim som byen heter på norsk, er også en samisk by, og vi har ikke tatt vårt ansvar i forhold til det på alvor.

Trondheim er den største byen i sørsamisk område. Som norsk storby og hjem for landets største universitet har Trondheim en sammensatt befolkning, også fra andre samiske språkområder.

– Vi vil sørge for at både den samiske befolkningen som bor her, og også de som flytter hit på grunn av studier eller arbeidsplass, skal ha et tilbud til sine barn for å ivareta og videreutvikle det samiske språket, men også for å få en større bevissthet i forhold til den samiske kulturarven som Trondheim er en del av, sier Opoku.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi.

Tror samiske familier velger bort byen

Kommuner med en samisk befolkning har et særlig ansvar for å tilrettelegge egne samiskspråklige barnehagetilbud for sine innbyggere. Samiske skoletilbud i Trondheim er i dag vanskelig tilgjengelige og det eksisterer ikke et språkbarnehagetilbud.

Varaordføreren mener at dette svekker Trondheims konkurransedyktighet sammenlignet med andre norske storbyer.

– Samiske familier som er potensielle studenter eller jobbsøkere til byen, velger ofte bort Trondheim fordi det i dag ikke finnes et godt tilbud for skole- og barnehagebarn. Jubileet i 2017 er en god anledning til å etablere nødvendig infrastruktur, mener varaordfører Hilde Opoku.