Hopp til innhold

Intensivt språkkurs skal redde samisk

Språksenteret i Lavangen skal lære samisk til norsktalende barnehageassistenter i løpet av et halvt år. Målet er å gjøre dem til språkbevarere.

Barn som aker.

Illustrasjon: Dersom man vil at barn skal bli samiskspråklige, må også de ansatte i barnehagen snakke språket, mener Lavangen språksenter.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Vi vil forsøke å finne en metode der vi kan lære samisk til norsktalende personell i barnehagen. Vi håper at de i løpet av seks måneder skal kunne lære seg nok samisk til at de kan fungere som språkbevarere i barnehagen.

Det sier leder Lars Joar Halonen i Ástavuotna giellagoahtie, det samiske språksenteret i Lavangen i Troms, til NRK. Han ønsker å styrke den samiske språkopplæringen på barnehagenivå, og ser nok en gang til Wales i Storbritannia.

I Wales var språket i ferd med å dø ut, men ved hjelp av en metodisk opplæringen allerede i barnehagen, klarte man å snu trenden, blant annet ved at personell som jobber med barn, snakker språket hele tiden.

Metoden har blitt brukt i Wales og i Israel med stor suksess tidligere.

Språkutfordring i Sápmi

Også i Sápmi er språket utrydningstruet. Spesielt i kystområdene sliter man med at det ikke er nok språkbrukere, som igjen skaper språkarenaer for barn. I barnehager og skoler ser man at det samiske ofte taper terreng for det norske, spesielt siden mange av de ansatte ikke selv behersker språket.

– Det er alltid et stort vikarbehov i barnehagene. De kommende seks månedene vil vise om norsktalende kan lære seg samisk i løpet av kort tid. Til sommeren vet vi om vi kan lykkes med det samme her som de har gjort i Wales, sier leder Lars Joar Halonen i Ástavuotna giellagoahtie.

Han har ved flere anledninger vært i Wales i Storbritannia for å lære om hvordan de jobber med å revitalisere språket i barnehager og skoler. Nå vil han adoptere en av metodene deres til Sápmi.

Verdifull erfaring

Språksenteret i Lavangen har fått økonomisk støtte på 600.000 kroner fra Sametinget og Troms fylkeskommune, til å komme opp med en metode for å lære norsktalende samisk. Prosjektet skal pågå i seks måneder fremover, og på kurset skal det delta norsktalende barnehageassistenter.

Lars Joar Halonen sier til NRK at selv om deres prosjekt nå retter seg spesifikt inn mot norsktalende assistenter i barnehagen, så vil prosjekten også være verdifullt for andre.

– Når vi er ferdig med prosjektet om seks måneder, så vil vi ha læremateriell, kursopplegg og erfaring som gjør det mulig også for andre som sliter med å bevare språket, å gjennomføre et lignende prosjekt, sier Halonen.


Korte nyheter

 • Snøen vender tilbake – ber folk være varsom i trafikken

  Snøen har begynt å dale ned i Troms og Nordre Nordland. Det er ventet at flere centimeter med snø vil legge seg i lavlandet.

  Vegtrafikksentralen nord melder torsdag kveld at det stedvis er snødekte og glatte veibaner på både riksveier og fylkesveier i både Nordland og Troms og Finnmark.

  Meteorologens har ei klar oppfordring til folk som kjører med sommerdekk:

  – En bør være obs på kjøreforholdene i denne perioden

  Det kan komme mellom 5 til 15 centimeter med snø..

 • Galgga lohkat dáruiduhttinraporta

  Neavttár ja dálá Kvääniteatteri hálddahushoavdda Inger Birkelund, lea okta gii galgga lohkat dán dáruiduhttinraporta maid Duohtavuođa- ja soabadankommišuvdna ovdanbuktá.

  Son galgga lávdái bearjadaga. Birkelund lohká sámi ja kvena sogalaš, danin lea dáruiduhttinraporta sutnje hui dehálaš.

  Sus gal leat vuordámušat eiseválddiide dán hárrái, vuordá doaimma čuovvuluvvot.

  Dás gulat go hállá dán birar.

  Kvääniteatteri halddahushoavda okta 100 olbmos gii galgga lohkat dáruiduhttinraporta.
 • Nye angrep mot Kyiv - Tre drept - deriblant barn

  Russland angrep i natt Kyiv med ballistiske missiler. Tre mennesker skal ha mistet livet. To av dem skal ha vært barn.

  Ukrainerne hevder de skøt ned missilene som kom fra Russland. Skadene skal ha oppstått da rester av missiler falt ned.

  Tre mennesker mistet livet, melder myndighetene i Kyiv. To av de døde skal være barn. Det minste barnet var fem år gammel, det eldste tolv.

  I tillegg fikk minst 14 mennesker skader.