Vurderer å droppe radiosending

I år er det ikke sikkert at du får høre musikk- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix på radio lenger. Arrangørene vil ha publikum tilbake i salen.

Sámi Grand Prix

Dersom du ønsker å få med deg den årlige sang- og joikekonkurransen Sámi Grand Prix, kan det hende at du i år må ta turen til Kautokeino.

Foto: Johan Ante Utsi

Klemet Anders Buljo

Produsent Klemet Anders Buljo vil ha publikum tilbake til salen under SGP.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Det er mange endringer på gang, og en av endringene kan innebære at konkurransen ikke kringkastes på radio i år, sier produsent Klemet Anders Buljo til NRK.

Buljo varslet store endringer i musikkonkurransen allerede for ett år siden, blant annet ved å ha et større fokus på å hjelpe vinnerne videre i musikkbransjen .

Samisk musikkfestival har i en årrekke samarbeidet med NRK Sápmi, som har direktesendt hele Sámi Grand Prix på radio. Nå vurderer festivalen å ikke fornye avtalen slik at NRK ikke lenger kan sende konkurransen direkte på radio.

Sámi Grand Prix har blitt arrangert siden 1990, og finner sted i idrettshallen Báktehárji i Kautokeino i påska. Arrangementet har for mange blitt et høydepunkt under påskefestivalen i Kautokeino.

Publikumssvikt

Siden midten av 90-tallet har folk i resten av Sápmi hatt muligheten til å følge konkurransen direkte via NRK Sápmis radiosendinger.

Det er også nå årsaken til at arrangørene vurderer endringer i tilbudet.

– Vi ser at vi har hatt en markant publikumsnedgang på grunn av direktesendingen på radio, og vi må tenke på at Sámi Grand Prix skal være en opplevelse for publikum, sier produsent Klemet Anders Buljo.

Siden 2010 har også folk i både Norge og Sverige hatt anledning til å stemme på sin favoritt via SMS, og på den måten være med på å avgjøre hvem som vinner joike- og sangdelen.

– Synd for NRKs publikum

Programredaktør Ole Rune Hætta i NRK Sápmi har ennå ikke hørt noe om dette fra musikkfestivalen i Kautokeino. Han synes dette er synd.

– Dersom dette blir en realitet, så synes jeg at det er veldig synd med tanke på vårt publikum som da ikke får høre konkurransen og heller ikke avgi stemme. Det virker som om SGP da er i ferd med å bli en lokal konkurranse.

Hætta sier at det da vil gi kritikerne rett, som tidligere har sagt at Sámi Grand Prix er en arena for lokale artister og joikere.

Lokal konkurranse

Niko Valkeapää

Artist Niko Valkeapää synes at det er synd dersom SGP ikke lenger høres på radio.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Den kjente samiske artisten og spellemannsvinner Niko Valkeapää har deltatt på sangdelen av Sámi Grand Prix tre ganger og vunnet to av dem.

Han synes ikke at det er en god idé å droppe radiosendingene under Sámi Grand Prix.

– Da er det bare lokale folk som får følge konkurransen. Det sier seg selv at det er en reell fare for at det blir en lokal sangkonkurranse dersom folk utenfor Kautokeino ikke får muligheten til å høre og påvirke avstemningen, sier Valkeapää.

Produsent Klemet Anders Buljo sier at de ønsker å gi publikum en hel opplevelse av Sámi Grand Prix, og det får man ikke ved å høre på radio.

– Vi tror at mange lar være å komme til Báktehárji fordi de like gjerne kan høre radiosendingen, men den gir ikke et riktig bilde av det som er Sámi Grand Prix. Det er en særegen stemning i salen som ikke kan formidles via radio, sier Buljo.

Hva synes du om den foreslåtte endringen om å droppe direktesendingene under Sámi Grand Prix? Vil du savne sendingene? Si din mening i kommentarfeltet.