Normal

Vil ikke ha Olli som president

Tidligere ordfører i Tana, Ingrid Smuk Rolstad vil ikke at Egil Olli (Ap) fortsetter som sametingspresident.

Ingrid Smuk Rolstad

Ingrid Smuk Rolstad

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Egil Olli med telefon

Sametingspresident Egil Olli.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Hør: Smuk Rolstad ii halit Olli

Egil Olli (59) has sittet som president siden 26.september i 2007, etter at det parlamentariske grunnlaget for Norske Samers Riksforbunds president Aili Keskitalo forsvant etter en konflikt mellom NSR og varapresident Johan Mikkel Sara. Han har sittet på tinget siden opprettelsen i 1989.

Nå mener tidligere ordfører, Ingrid Smuk Rolstad i Tana arbeiderparti at det er på tide at Olli gir plass til yngre krefter.

Vil ikke nevne navn

Ingrid Smuk Rolstad vil ikke nevne navn på hvem hun synes er gode kandidater til å overta presidentkandidat-rollen i arbeiderpartiet.

– Egil Olli har gjort en god jobb som president og som forkjemper for samiske rettigheter, slik som i forkant av Finnmarksloven. Likevel vil det være et sunnhetstrekk for partiet å skifte ut leder, sier Smuk Rolstad.

Leder for Arbeiderpartiets samepolitiske forum, Per Ivar Henriksen mener nåværende visepresident Marianne Balto vil være en god kandidat til å overta presidentvervet, dersom Ap har fortsatt makt etter neste valg.

Ikke rådspurt noen

Også Smuk Rolstad synes at Marianne Balto vil være en god kandidat til å overta jobben etter Olli. Ingrid Smuk Rolstad presiserer at hun taler på vegne av seg selv og ikke noen andre i partiet.

– Jeg kaster ut en brannfakkel og håper at partiets lokallag og sentrale ledelse tør ta presidentdebatten på alvor, sier Smuk Rolstad.

Lang politisk fartstid

Olli har sittet som AP-representant på tinget siden Sametingets opprettelse i 1989. Han var også leder i styret for Finnmarkseiendommen fra 2006 til han ble valgt som sametingspresident. I 1990 ble han valgt som landsstyremedlem i Det norske Arbeiderparti.