NRK Meny
Normal

Vil ha enighet om NEI til gruvedrift

Leder i Norske Samers Riksforbunds og presidentkandidat til Sametinget, Aili Keskitalo vil ha tverrpolitisk enighet om nei til gruvedrift i Finnmark.

Demonstrasjon mot gruvedrift
Foto: Åse Pulk/NRK

Leder i Norske Samers Riksforbunds og presidentkandidat til Sametinget, Aili Keskitalo vil ha tverrpolitisk enighet om nei til gruvedrift i Finnmark.


Etter at det svenske Sametinget har klart å enes om en fellesuttalelse mot gruvedrift i samiske områder og nå vil hun ha de andre partiene på Sametinget med på det samme.

Aili Keskitalo og NSR vil gjerne sende en tydelig melding til regjeringen som har invitert hele verden til å lete etter mineraler i samiske områder.

Svenske Sameting som eksempel

Aili Keskitalo

Presidentkandidat for NSR, Aili Keskitalo

Foto: NSR

Aili Keskitalo skulle gjerne hatt den samme ånden og samarbeidsviljen som sametinget på den svenske siden har visst.

– De har klart å bli enig om å stå sammen om en felles mål angående gruvedrift, sier Keskitalo.

Keskitalo forteller også at det er en nødvendighet å samarbeide i denne saken, det er press fra industrien og andre steder. Man trenger å gjøre den samiske stemmen sterkere ved å stå sammen og ha de sammen målene.

– Vi må klare å få myndighetene og berg industrien til å forstå at vi trenger lover og regler på plass, før man eventuelt ska låpne dørene for mineralutvikling i Sápmi, sier Keskitalo.

Ikke enig

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen, presidentkandidat for AP

Foto: Pressebilde

Presidentkandidat for arbeiderpartiet, Vibeke Larsen er ikke enig i dette. Larsen mener at situasjonen i Norge og Sverige ikke kan sammenliknes, og at partiet hennes vurderer hver enkel tiltak for seg selv og er derfor ikke aktuelt for partiet og delta i denne diskusjonen.

– Arbeiderpartiet er prinsipielt verken imot eller for gruvedrift, og derfor ønsker vi å vurderer tiltak
enkeltvis, i forhold til hva er negativt og hva e positivt.

Sånn at vi kommer ikke til å takke ja, til den invitten fra NSR, sier Vibeke Larsen.