Vil ha sørsamiske navn på kartet

Thomas Åhren i Sametingsrådet ønsker å få flere sørsamiske stedsnavn registrert.

Thomas Åhren

Thomas Åhren mener det er et viktig arbeid å få dokumentert sørsamiske stedsnavn

Foto: Pressebilde: Norske Samers Riksforbund

I går skrev NRK Sápmi at samiske stedsnavn nedprioriteres . Norske kart har ingen samiske stedsnavn sør for Engerdal i Hedmark.

I kun 64 av totalt 427 kommuner er samiske stedsnavn registrert.

Rådsmedlem i Sametingsrådet, Thomas Åhren, tror det kan være flere grunner til at det ikke eksisterer samiske stedsnavn sør for Engerdal.

En av grunnene mener han kan være storsamfunnets syn på at det ikke finnes samisk aktivitet eller bosetning i området.

– Det krever mye av den enkelte å registrere samiske stedsnavn når det allmenne synet er at det samiske ikke eksisterer i området, sier Åhren.

Sørsamisk skilt i Snåsa

Illustrasjonsbilde: Avdukingen av det første sørsamiske vegskiltet like før jul i fjor.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

Avdekker kulturminner

Åhren tror at etterhvert som flere kulturminner avdekkes i disse områdene, så kan det også komme flere krav om samiske stedsnavn.

Derfor mener han at Sametinget nå gjør et viktig arbeid med å avdekke eldre kulturminner i landets sørligste del.

– Sametinget har vært med på å avdekke kulturminner som viser at det har vært og er samisk tilstedeværelse også sør for Engerdal, forteller Åhren.

Han tror engasjementet vil vekkes hos folk når stadig flere samiske kulturminner dokumenteres.

Naturlig å prioritere

Åhren mener det er viktig at Sametinget er med i registreringsprosessen, men sier at de i dag ikke har tilstrekkelig kunnskap om alle stedsnavnene som eksisterer i det sørsamiske området.

– Vi er helt avhengig av at lokalbefolkningen kommer med tips om samiske navn, sier han.

Åhren synes det er naturlig å prioritere registreringen av sørsamiske stedsnavn, særlig hvis de får stor pågang av hittil ukjente stedsnavn.

Korte nyheter

 • Doddjui opmui skohterin

  Badjel 50-jahkásaš badjeolmmoš gii ealu lei čohkkemin, doddjui opmujeaggái Máskejoga guovllus Nuorta-Finnmárkkus. Mohtorgielká vuojui gitta botnái ja almmái beasai ieš goikásii. Almmái lei sakka galbmon ja son lea dolvojuvvon Deanu dearvvašvuođaguovddážii, čállá boles Twitteris.

 • Reindriftsutøver gikk gjennom isen

  En reindriftsutøver på reinsanking har gått gjennom isen med snøskuter i området Masjok/Sirbma i Øst-Finnmark. Snøskuteren gikk til bunns og mannen kom seg opp av råken på egen hånd. Ble svært kald. Luftambulanse fra Kirkenes har hentet mannen som flys til helsesenteret i Tana, det skriver Politiet på Twitter. Mannen er fra Indre-Finnmark og er i 50-årene.

 • Romssas olu njoammumat

  Romssas leat duođaštuvvon 59 ođđa koronanjoammuma maŋŋebargga. Ikte leat 412 koronaiskkosa váldon. Erremis leat dál 177 olbmo. Dan dieđiha suohkan neahttasiiddustis. Romssas eai leat dán pandemiija áigge leamašan ná olu njoammumat ovtta jándoris.

  Lang kø ved testsenteret for korona i Tromsø sentrum
  Foto: Veronica Turnage / NRK