NRK Meny
Normal

Har du noen gang sett samisk kunst i India?

Sámi Teáhter Searvi (STS) ønsker mer kunst ut i verden. Nå er de i India for å få til et samarbeid med Norges ambassade.

India

Ada Einmo Jürgensen, leder i Sámi Teáhter Searvi, Ragnhild Vognild, second secretary, og Manu Arya, advisor culture and public diplomacy, la planer på Norges ambassade i India i Delhi tirsdag denne uka.

Foto: PRIVAT

Ada Einmo Jürgensen har sammen med Kenneth Hætta den siste uken vært i Delhi for å avholde møter med flere sentrale aktører innen kunstnerlivet i verdens nest mest folkerike land.

– Jeg er meget fornøyd med møtet på ambassaden. Vi er enige om å holde en god dialog fremover, sier leder Ada Einmo Jürgensen.

I mai i år opptrådte en rekke samiske kunstnere på Scandinavia House i New York, med teater og dans, historiefortelling, tradisjonell joik, poesi og kortfilm. Det var en del av det pågående prosjektet om å få samisk kunst ut blant folk i verden.

Indisk tv

– Spesielt interessant for meg er kontrasten mellom indiske danseres arbeide for å løsrive seg fra deres veldig bundne tradisjonelle rituelle danser, og samiske kunstneres arbeide med å finne vårt eget uttrykk i dans til tross for at vi ikke har noen overført tradisjon. Scenekunst er levende og må oppleves levende både i og utenfor egen kontekst, sier Jürgensen.

Den samiske delegasjonen har allerede deltatt i flere tv-intervjuer og på en internasjonal kunstfestival. Snart venter et møte med den kjente stjernen Prathibha Prahlad.