NRK Meny
Normal

Vil ha samemesterskapet i Lovozero

Skiinteressen blant samene på Kolahalvøya er stadig økende.

Folk i Lovozero vil ha samemesterskapet på ski i sin hjembygd.

Mange barn og unge i Lovozero liker å gå på ski. Nå håper de i få arrangere Samemesterskapet. Innslaget i videoen er på nordsamisk. Reporter, foto og redigering: Dan Robert Larsen

Ilja Julin

Ilja Julin (11).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg vil gjerne møte andre samer og se hvordan de er, og jeg elsker å gå på ski. Det gjør meg glad, sier Ilja Julin (11).

Sammen med de andre barna og ungdommene på skolen i Lovozero på Kolahalvøya i Russland har han skiaktiviteter i skoletiden to ganger i uka.

I tillegg får han og andre spesielt skiinteresserte ekstratrening i fritiden.

– Mange store talenter

Det er Lovozero kommunes idrettskoordinator og skitrener Aleksej Aleksejev (22) som leder skiaktivitetene.

Aleksej Aleksejev

Idrettskoordinator Aleksej Aleksejev.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har mange store talenter her. Med det rette opplegget og god motivasjon kan flere av barna nå langt med sin idrett, mener Aleksejev.

Aleksejev var en aktiv skiløper da han var enda yngre. Han har flere ganger deltatt på treningsleir og konkurranser i vennskapskommunen Karasjok i Finnmark. Han sier at dette har gitt ham mye glede og mange nye venner.

Nå håper han at de unge i den russiske samebygda får oppleve å konkurrere med andre samer.

– For barna og ungdommene ville det vært en berikelse å få delta i Samisk mesterskap på ski. Det hadde også gitt ekstra motivasjon hvis de hadde fått muligheten til å konkurrere om de samiske plassene til Arctic Winter Games. Hvem vet, kanskje noen kunne bli så gode at de en dag kan representere Russland i de olympiske vinterlekene? spør Aleksejev.

Lite penger og dårlig overnattingskapasitet

For Lovozero kommune er det viktig å få befolkingen til å røre på seg mer. Som et ledd i satsingen på en bedre folkehelse tråkkes skiløypene jevnlig. Isbanen for hockeyinteresserte og de som foretrekker kunstløp holdes også åpen.

– Vi drømmer om å få arrangere Samisk mesterskap på ski her i Lovozero. Det ville ha økt skiinteressen både blant de som nå er aktive og de som for tiden ikke går noe særlig på ski, sier Aleksejev.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lovozero

Det er dårlig med overnattingsplasser i Lovozero, men folk i bygda ønsker likevel å få arrangere samisk mesterskap på ski der.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er noen utfordringer som må løses før Lovozero eventuelt kan søke om å få arrangere mesterskapet.

– I Lovozero har vi lite penger. Vi har ikke råd til å sende barna på treningsleir og det kan bli veldig dyrt for oss å arrangere et slikt mesterskap. Vi har heller ikke noe særlig med hotellkapasitet eller overnattingsmuligheter. Jeg håper vi kan løse disse utfordringene på en eller annen måte, håper Aleksejev.

Samisk mesterskap på ski har de siste årene hatt fra i overkant av hundre til nærmere tohundre deltagere.

Når det gjelder overnatting tror Aleksejev at det kan løses med leie av private leiligheter i Lovozero og overnatting i klasserom på skolen i bygda.

Ilja Julin liker tanken på å ha et samisk mesterskap på ski i hjembygda si.

– Det hadde vært kult, sier 11-åringen.

– Vi vil gjerne ha dem med

Lederen i Samenes idrettsforbund Norge (SIF-N), Berit Ranveig Nilssen sier det er veldig bra at de russiske samene også gjerne vil være med i samiske idrettskonkurranser.

Berit Ranveig Nilssen

Leder Berit Ranveig Nilssen i Samenes idrettsforbund Norge.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg synes det er veldig interessant å høre at de gjerne vil delta under samemesterskapet og i Arctic Winter Games. Det gjør meg veldig glad fordi jeg også gjerne vil at den samiske idrettsbevegelsen skal nå samiske utøvere i Russland. Det er vel også på tide å begynne å jobbe for å få et mer systematisk samarbeid med dem, sier Nilssen.

Nilssen understreker at de russiske samene allerede nå har muligheten til å melde seg på og å delta i samiske mesterskap. Den muligheten har de hatt i mange, mange år.

– Jeg vet at den store utfordringen er økonomiske midler. De må nok ha hjelp fra de samiske idrettsforbundene i Norge, Sverige og Finland for å ha råd til å delta, sier Nilssen.

Nilssen opplyser at dette er en utfordring som lar seg løse. Til slike formål finnes det midler i Barentssekretariatet. Der blir det gitt økonomisk støtte også for deltagelse i idrettsarrangementer.

– Det kan være litt vanskeligere å finansiere en russisksamisk deltagelse i Arctic Winter Games. Til dette formålet kan ikke vi som bor i de nordiske landene søke om støtte for de russiske samene. Det er det landet der idrettsutøverne bor som selv må gjøre det. Derfor må det jobbes politisk med dette spørsmålet, forklarer Nilssen.

Lederen for Samenes idrettsforbund Norge mener det skal være fullt mulig å få arrangert samisk mesterskap på ski på Kolahalvøya en gang i fremtiden. Det trenger heller ikke å gå så mange år før dette kan bli en realitet.

– De må vel først komme til samisk mesterskap for å se hvordan mesterskapet avvikles og arrangeres. Slik kan de lære. Deretter kan det være aktuelt for dem å søke om å få arrangere mesterskapet. Jeg skulle mer enn gjerne ha reist til Russland for å overvære et samisk mesterskap, sier Berit Ranveig Nilssen.