NRK Meny
Normal

Ønsker permanent andejakt

I hele 18 år har Kautokeino gjennomført prøveordning på andejakt. Nå ønsker kommunen permanent jakt.

Andejakt

127 jegere søkte om andejakt deltakelse i år i Kautokeino kommune. Dette er en prøveordning som kommunen vil ha som permanent jakt.

Foto: Privat

Hans Isak Olsen

Varaordfører Hans Isak Olsen

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Når dette er en prøveordning, så burde myndighetene ta en stilling til resultatene. Skal jakten godkjennes eller ikke, sier Varaordfører i Kautokeino Hans Isak Olsen.

Olsen representerer fastboende liste i kommunestyret, og de var i spissen i år 1994, når kommunen for første gang søkte om kvoteregulert vårjakt på ender i kommunen.

Nå er det 18 år siden Kautokeino fikk prøveordningen godkjent, og har siden søkt prøveordningen hvert andre år. Siste søknad ble innvilget for år 2011 og 2012.

Kommunen har hatt en stabil søkermasse til jakten. I år søkte 127 jegere, og antallet har vært stabil de siste fem årene.

2012 - 127 jegere

2011 - 129 jegere

2010 - 123 jegere

2009 - 114 jegere

2008 - 135 jegere

Ønsker permanent andejakt

Varaordføreren vil engasjere seg i saken og vil stå på for å få jakten godkjent, slik at kommunen slipper å søke om jakt annethvert år.

– Jeg har liten forståelse for at vi skal ha prøveordning år etter år. Resultatene fra disse prøveordningene burde vært klare for lenge siden, men så vidt jeg vet så har ikke det blitt gjort noe med resultatene, sier Olsen.

NRK Sápmi har ikke lykkes å få kommentar fra Miljøvern departementet om denne saken i dag.