Hopp til innhold

- Snakk om sex, samer

Susanne Andersen (22) mener det er på tide at samene slutter å rødme når det blir snakk om sex. - Vi må prøve å gjøre ordet vanlig. Derfor må vi snakke mer om sex.

Susanne A. Andersen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Enkelte av NSRs landsmøtedelegater rødmet litt da 22-åringen oppfordret dem til å snakke åpent om dette.

- Det betyr ikke at de skal gå rundt og grisprate, men at de våger å snakke om seksuelle holdninger og sex generelt. Jeg tenker blant annet på homofili og seksuelle overgrep. I dag er det ganske tabu blant de litt eldre å snakke om disse tingene, sier Andersen til NRK Sámi Radio.

GULDAL: - Tør å snakke om sex

- Overlater dette til ungdommen

- Overlater sex-prat til ungdommen

- Overlater sex-prat til ungdommen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Det er bra at ungdommen tar opp dette, men den daglige sex-praten overlater jeg til dem, sier Magne Einejord (73) fra Skånland.

Selv om dette kan bli unaturlig for ham, understreker han at utspillet er et steg i riktig retning.

Lege og delegat fra Karasjok, Egil Utsi (57) hadde heller ikke snakket så mye om sex på landsmøtet selv om Susanne Andersen oppfordret dem til å gjøre det.

GULDAL: - Buorre go nuorat hállet

Snakket om kvelden

- Den eneste måten å forebygge fordommer er å snakke om temaer som dette, sier Utsi.

- Jeg fikk ikke så mange kommentarer på møtet om dagen, men om kvelden var det noen som snakket om dette, forteller Susanne Andersen.

Hun mener det er grunn til å få mer åpenhet om seksuelle holdninger.

- Da jeg første gang brukte ordet sex fra Sametingets talerstol, var det enkelte som rødmet. Men dette viser at dersom noen blir flau på grunn av dette, så er det nødvendig å snakke mer om temaet, sier Andersen.

Korte nyheter