NRK Meny
Normal

Vil ha mer penger til samiske formål

Når Arbeiderpartiet legger frem sitt alternative statsbudsjett i morgen klokken ni, vil de foreslå 16 millioner kroner mer til samiske formål enn det regjeringen har gått inn for.

Helga Pedersen

– Regjeringen foreslår altfor lite bevilgninger til samiske formål, mener Aps stortingsrepresentant Helga Pedersen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Merbevilgninga skal gå til samiske læremidler, samiske næringsformål, sameskolen i Hattfjelldal samt til opprettholdelse av Riddu Riđđu knutepunktfestival.

Stortingsrepresentant og tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, sier at det er stort behov for nye samiske læremidler.

– Derfor foreslår vi ti millioner kroner til dette formålet på Sametingets budsjett, forteller Pedersen.

Vil redde sameskolen

Men også sameskolen for Midt-Norge i Hattfjelldal må reddes, mener Arbeiderpartiet.

Regjeringen har som kjent foreslått skolen nedlagt , og vil på denne måten spare 3,3 millioner kroner. Dette har skapt opprør blant lokale politikere og foreldre . Sametinget mener at manglende bevilgning er en systematisk forskjellsbehandling av samisk barn og unge .

Også konstituert sjefredaktør Rune Pedersen i Helgelendingen har advart mot nedleggelse av sameskolen . En eventuell nedleggelse vil ifølge ham ikke bare ramme Hattfjelldal, men hele det sørsamiske miljøet.

– Og ærlig talt - tre millioner kroner er småpenger i de fleste sammenhenger. I hvert fall denne - hvor et utrydningstruet språk og en marginal kultur ligger i potten, skrev sjefredaktøren i sin lederartikkel 20. oktober.

Nå går også Arbeiderpartiet inn for å opprettholde skolen.

– Skolen er avgjørende for det sørsamiske språket. Derfor foreslår vi å reversere regjeringas kutt for å videreføre dette tilbudet, forklarer Helga Pedersen til NRK Sápmi.

Riddu Riđđu

Ifølge henne vil partiet også gå inn for å opprettholde Riddu Riđđu knutepunktfestival, samt en merbevilgning på tre millioner kroner til samiske næringsformål.

– Det samiske samfunnet trenger nye arbeidsplasser. Derfor foreslår vi tre millioner kroner til næringsformål over Sametingets budsjett, forteller Helga Pedersen.