Hopp til innhold

– Forventer en kvinnelig nestleder

Reindriftskvinner er skuffet over at bare to av ni styremedlemmer i Norske Reindriftsamers Landsforbund er kvinner.

Norske Reindriftssamers Landsforbund

Norske Reindriftsamers Landsforbund samlet seg til landsmøte i Røros sist helg. I enkelte lokallag var det kun mannlige representanter rundt bordet.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

Karen Anette Anti Oskal

Karen-Anette Anti Oskal ber styret velge en kvinnelig nestleder.

Foto: nt-utvikling.no

– Jeg vil utfordre styret til å gi nestledervervet til en kvinne. Det er veldig naturlig at man gjør det siden man har en mannlig leder, og spesielt med tanke på den dårlige kvinneandelen i NRL, sier nylig avgått styremedlem Karen-Anette Anti Oskal.


Hun valgte å ikke ta gjenvalg som representant for Nord-Trøndelag lokallag da hun selv i ettertid har flyttet til Troms fylke. Og med gjenvalg for både Karasjok Flyttsamelag og Troms Reindriftsamers Fylkeslag, var det bare en reell endring i NRLs styresammensetning med Terje Haugen som nytt styremedlem i et styre som ennå ikke har konstituert seg.

Kvinneandelen ned – igjen

Det betyr at kvinneandelen i sentralstyret nå har gått ned fra tre til to kvinnelige medlemmer; Kristina J. Eira for Troms og Berit Marie Lise Eira for NRLs ungdomsutvalg.

– Ved å ha både menn, kvinner og unge i et styre får man frem mange ulike perspektiver som er verdifullt, sier Anti Oskal.

Men situasjonen er slettes ikke ny. Allerede i 2008 reagerte reindriftskvinner på skjev kjønnsbalanse i sentralstyret . Også da var det bare to kvinnelige styremedlemmer.

Flere oppfordret da departementet om å kutte i bevilgningene for å tvinge NRL til å ta likestilling på alvor. Også Likestillingsombudet sa da at det er "svært uheldig med et såpass mannsdominert styre" .

Ber NRL se på strukturen

Marit Kirsten Anti Gaup

Marit Kirsten Anti Gaup innrømmer at hun er skuffet.

Foto: NRK

– For å forhindre slike situasjoner bør NRL se nærmere på strukturen, at man pålegger organisasjonen å vektlegge kvinneandel. Lokallagene velger sine representanter og da bør NRL begynne å jobbe der, sier Karen-Anette Anti Oskal.

Marit Kirsten Anti Gaup er varastyremedlem for Karasjok Flyttsamelag. Også hun innrømmer at hun er skuffet over kvinneandelen i det nye sentralstyret. Hun hadde forventet at iallefall to-tre flere kvinner ville blitt valgt inn.

– Jeg tror ikke sentralstyret har vært flink nok til å oppfordre lokallagene til likestilling. De må aktivt jobbe for at lokallagene skal oppmuntre flere kvinner til deltakelse, og de bør se på vedtektene, sier Anti Gaup.

– Kvinner prioriterer husarbeid

Daværende og nåværende leder Nils Henrik Sara uttalte i 2008 at vedtektene i organisasjonen ikke har regler som forplikter NRL til å ivareta kjønnsbalansen. Da lovet han å jobbe videre med saken slik at NRL oppfyller likestillingskravene.

Fortsatt er det slik at lokallagene står fritt til å velge de personene som de mener skal inn i forbundets styrende organer. NRL-lederen legger skylda på kvinnene.

Leder i NRL, Nils Henrik Sara

NRL-leder sier at kvinnene prioriterer bort politikken.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

– Vi kan ikke styre hvem som blir valgt inn, det er lokallagene som velger inn sine representanter til sentralstyret. Og likestilling er noe vi sliter med. Mange kvinner sier at de ønsker å delta, men når det kommer til stykket sier de at de ikke har tid. Reindriftskvinner prioriterer bort politikk til fordel for husarbeid og annet arbeid.

– De er med i en kort periode, men så forlater de næringspolitikken igjen. Hverdagskabalen og prioriteringen styrer, sier Nils Henrik Sara.

Sara sier at de har hatt perioder med stor kvinneandel i styrene uten at det har gitt noen varige resultater, men han er likevel optimistisk med tanke på den siste tidens gode kvinnerekruttering til NRLs ungdomsutvalg.

– Mitt håp er å løfte dem frem i nær fremtid slik at de kan være med på å prege NRLs politikk langt framover i tid, sier Sara.

– Stort ansvar

– Det er nok slik at mange reindriftskvinner har et stort spekter av arbeid som må gjøres og hun har et stort ansvar da mannen ofte er ute hos reinflokken. Mye av det som skjer hjemme faller naturligvis på henne, sier nylig avgått styremedlem Karen-Anette Anti Oskal.

Både Karen-Anette Anti Oskal og varastyremedlem Marit Kirsten Anti Gaup forventer nå en kvinnelig nestleder. Men NRL-lederen vil ikke selv si noe om hva han personlig mener om den saken.

– Valg av nestleder er helt opp til styre å bestemme og jeg vil ikke legge noen føringer på styrets beslutning. De er kapabel til å ta det valget selv, mitt personlige syn får være hemmelig enn så lenge, sier Nils Henrik Sara.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK