NRK Meny
Normal

Vil ha fokus på samer og urfolk på klimatoppmøtet i Paris

Mange samer planlegger å dra til klimatoppmøtet i Paris i desember. – Samer og urfolk må ikke bli glemt når klimaendringer diskuteres, sier artisten og aktivisten Max Mackhé.

Max Mackhe

Artisten og aktivisten Max Mackhé

Foto: Mathis Eira

FNs klimakonferanse COP21 starter i Paris 30. november og avsluttes 11. desember 2015.

– Viktig at samer er med

Mange samer planlegger å dra til klimatoppmøtet. Artisten og aktivisten Max Mackhé er en av de som planlegger å dra til Paris og han forteller at kunstnere som Jenni Laiti, Anders Sunna og Sara Marielle Gaup Beaska og NSR-leder Beaska Niillas også planlegger å reise til Paris da.

Mackhé forteller at han har inntrykket av at mange har lyst til å dra til klimatoppmøtet og derfor jobbes det med å få busser som kjører fra Sápmi til Paris.

– Mange samer bryr seg om klimaspørsmål og vil være med, jeg har fått mange spørsmål om hva man kan gjøre og hvordan man kan hjelpe til. Det er jo også viktig at samer er med fordi samer er blant de første som kommer til å bli berørt av klimaendringer, fordi de jobber i naturen, sier Mackhé.

Vil at samer skal være synlige i Paris

Global Climate March arrangeres i Paris 29. november og det forventes at over en halv million personer deltar i marsjen.

Max Mackhé forteller at de jobber med å få hele demonstrasjonen i Paris startet med joik av Sara Marielle Gaup Beaska og at samer skal gå først i demonstrasjonstoget. De vil også ta med lavvoer til Paris, sånn at de er mer synlig.

– Vi vil ha urfolk og samer i fokus. Ofte blir urfolk glemt i slike toppmøter og vi vil ikke at urfolk blir glemt. Urfolk har stor kunnskap om hvordan man skal ta vare på naturen, sier Mackhé og forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på at det ser ut som at det skal bli sånn.

– Vi vil selvfølgelig forsøke å påvirke politikere sånn at de vedtar å redusere forurensningen slik at klimaet ikke endres. Vi får håpe at de tør å ta de vanskelige beslutningene som må tas. Det må skje noe NÅ.

Laget klimajoik

Joikeren Sara Marielle Gaup Beaska har engasjert seg i klimasaken blant annet via You Tube, hvor hun joiker en joik hun har laget som handler om å kommunisere med jorda. Hun vil at flest mulig lærer seg joiken så de sammen kan joike den i gatene i Paris.

Også 12. desember skal det skje mye i Paris. Det er dagen etter at klimatoppmøtet avsluttes og da har man resultatene fra møtet.

– Hvis det har vært et bra møte, så blir det selvfølgelig stor fest. Jeg vet det skal være mye kulturelt som skjer da. Hvis resultatene fra møtet ikke er så bra, så er det ikke godt å si hva som skjer, men det skal være aksjoner da, forteller Mackhé.

Treffes i Kiruna for forberedelser

Før avreise til Paris arrangeres det et workshop og konserter i Kiruna helga 7.- 8.11. Der skal de blant annet skal planlegge og forberede seg til Paris-turen.

Mandag 9. november i Kiruna skal de samiske kunstnerne Jenni Laiti og Mimie Märak sette i gang klimastafettløpet Run For Your Life , som skal fremme klimarettferdighet og en bærekraftig fremtid. 1000 personer kommer til å løpe 4500 kilometer døgnet rundt i 20 dager fra Kiruna og til klimatoppmøtet COP21 i Paris.