Normal

Vil ha en samisk bestselger

Arbeiderpartiets sametingsgruppe vil at flere samiske kulturutøvere lykkes kommersielt slik at de når ut til et større publikum.

Heidi Greiner Haaker

Heidi Greiner Håker (til høyre) vil at samiske kulturutøvere skal lykkes langt utenfor Sápmis grenser.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– I dag er det veldig mye bra samisk musikk, litteratur, kunst og duodji. Slik håper jeg det fortsetter å være. Samtidig er det sånn at samiske kulturuttrykk oftest er fraværende på offisielle lister over for eksempel bøker eller musikk som selger godt. Det samme i gallerier og på motearenaer. Det sier meg at samisk kultur kan nå ut til enda flere. Det bør være mulig å få til, sier andrekandidat for Arbeiderpartiet i Sør Norge, Heidi Greiner Haaker.

Hun mener det ikke handler om mangel på kvalitet blant de samiske kulturarbeidere.

– Kanskje er det slik at vi for ofte ser samisk kultur som et produkt kun beregnet for samer, og dermed er fornøyde med det. Jeg ønsker at flere skal få oppleve hva vi har å by på, men det krever økt bevisstgjøring fra alle som jobber med samisk kultur. Ikke bare kunne det utviklet entreprenørskap og innovasjonen i samisk kulturliv, men også gi nye nettverk og forsterke samisk kultur sin plass i Kultur-Norge og ellers i verden, sier Greiner Haaker.

– Fyrtårnene finnes

Hun understreker at situasjonen ikke er helsvart og viser til Nils Gaup og Mari Boine, som begge når utenfor Sápmis grenser.

Men også Rawdna Carita Eira, som ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i fjor og utgitt på Gyldendal. I tillegg trekker hun frem designeren Kajsa Kvernmo, som i vinter var med på å bli kåret til Årets debutant i Australia.

Slincraze på Riddu Riddu

SlinCraze kan bli en mulig samisk bestselger.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Greiner Haaker roser også Sápmi Music, som i statuttene for Årets samiske artist 2013, ser etter en artist/gruppe som har ambisjoner om og nå et større marked. Nylig ble årets artist SlinCraze, presentert på BBC.

– Våre kunstnere er gode nok, men vi må våge å tørre å tenke større på deres vegne. Det er grunn til å forvente at vi får nye kulturarbeidere som når ut internasjonalt. Vi er flinke på mye innen samisk kultur, men må heller ikke være redde for å tenke kommersielt og arbeide for å bli sett av et større publikum. Kanskje må vi også noen ganger tørre å redefinere samisk kultur. Du kan være en samisk kulturbærer som maler selv om du ikke utelukkende har samiske motiver. Akkurat som Buffy Sainte-Marie er en utmerket kulturbærer for Cree-folket selv om hun synger på engelsk.

Greiner Haaker avviser at dette er å kommersialisere samisk kultur.

– Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi bør har kontrollen over vår kulturarv og får utvikle den på våre egne premisser. Det finnes dessverre nok av eksempler på at urfolkskultur er utnyttet kommersielt uten at urfolk verken har fått styre premissene eller fått inntektene. Musikere og kunstnere er moderne kombinasjonsnæringsutøvere som behøver aktiv støtte fra Sametinget. Mange kunstnere har sitt virke i små bygdesamfunn, og er dermed med på å styrke bosetningen, samtidig som de beriker de samiske kulturmiljøene. Jeg tror det er mulig å berike enda flere og gjøre samisk kulturliv enda mer levedyktig, sier Greiner Haaker.