– Det syns jeg høres veldig bra ut. Det er egentlig på tide at Facebook tar tak i dette. De er jo blitt en så stor aktør på dette markedet, sier vokalist Hanna Reinsnes Moen i Biru Baby.
Hun utgjør sammen med Ida Iki grunnstammen i bandet. De bruker kunstnernavnene Iki og Hánná.
- Les også:
– Vil sikre økonomien
Kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen, sier til NRK at det er viktig sikre en avtale med Facebook så snart som mulig.
– Dette er det desidert viktigste arbeidet vi gjør for tiden. En avtale vil sikre komponister, tekstforfattere til musikkverk og musikkforlag en bedre økonomisk fremtid, sier Martinsen.
Kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen, sier at det er særdeles viktig å få i stand en avtale med Facebook.
Foto: Per Otto Oppi Christiansen / TonoFacebook tjener stort på at du, jeg og alle andre bruker dem. På grunn av alle brukerne og deres aktiviteter kan selskapet selge masse annonser.
I 2015 solgte Facebook annonser globalt for 6,82 milliarder dollar, det vil si cirka 55,8 millirder norske kroner.
– 52 prosent av disse annonseinntektene kommer av at folk strømmer musikk og filmer, legger ut journalistisk innhold eller annet åndsverksmateriale, opplyser Martinsen.
– Det hadde vært fint med en avtale som kan sikre oss inntekter for avspilling av låtene våre, sier Hánná i Biru Baby.
Avtale i havn med YouTube
TONO har allerede en lignende avtale med videostrømmegiganten YouTube. Den ble underskrevet for fem år siden.
Avtalen ble undertegnet i februar og snart kan rettighetshavere få inntekter fra YouTube, opplyste TONO i en pressemelding 1. november 2013.
– Det har vært en vedvarende forhandling, som har gått over flere år, og vi er nå glade for at vi endelig er i mål med alle deler av avtalen. Løsningen trer i kraft fra 1. november, opplyste Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Online Media i TONO.
Inntektene til rettighetshaverne kommer fra reklame og annonser som legges på utvalgt innhold på YouTubes tjeneste. Disse inntektene vil deretter danne grunnlag for vederlag til rettighetshavere som avregnes via TONO/NCB.
– Bare flott at noen strømmer vår musikk
Det har i det siste vært en del debatt om privatpersoners strømming konserter på sosiale medier.
Dette er blitt aktualisert av at musikkonkurransen
Med dette er åndsverkmateriale delt uten artistenes samtykke.Kommunikasjonssjefen i TONO, Willy Martinsen, opplyser dette er ulovlig.
– For å kunne distribuere andres åndsverk offentlig, så må det innhentes samtykke fra den som eier åndsverket. Man er pliktig til å spørre om artisten, låtskriverne og arrangøren om lov, påpeker Martinsen.
Førsteamanuensis Ánde Somby.
Foto: Marie Elise Nystad / NRKFørsteamanuensis Ánde Somby ved Det juridiske fakultet i Universitetet i Tromsø er sterk og klar på prinsippene her.
– Det at folk har betalt for billetter gir ikke automatisk rett til strømme lyd og bilde fra disse arrangementene, opplyser Somby. Han er selv artist og kunstner.
– Jeg syns i utgangspunktet at det er kjempekult at noen gjør det. Vi spiller musikk først og fremst fordi det er gøy og ikke for pengenes del, innrømmer Hanna Reinsnes Moen.